Кличко заспокоїв киян: перевищення рівня радіації немає… поки що

Кличко заспокоїв киян: перевищення рівня радіації немає… поки що

Фон не перевищує 0,013 мікрорентген на годину

Мер столиці Віталій Кличко запевнив, що у столиці постійно контролюють радіаційний фон, перевищення поки що немає. Про це він сказав під час онлайн-пресконференції.

«Так, в екосистемах Чорнобильської зони тривають пожежі. Для гасіння вогню залучено 96 одиниць техніки та 405 чоловік особового складу. Там працюють рятувальні служби вже з багатьох міст України. Зупиняють вогонь і київські рятувальники, і з Дніпра їдуть на допомогу, з Полтави. Задіяна авіація. Залишаються три напрямки пожеж – Корогоцьке, Котовське та Лісовецьке лісництва. Причина пожеж – спалювання сухої трави та необережне поводження з вогнем, - повідомив Кличко. - У столиці ми постійно контролюємо радіаційний фон. Перевищення поки що немає. Фон не перевищує 0,013 мікрорентген на годину. При нормі 0,03 мікрорентгени на годину».

Також він повідомив, що під Києвом внаслідок горіння трави тліє торф. За тиждень торф гасили у Бородянському, Броварському і Вишгородському районах на площі близько 4 гектарів.

У столиці на гасіння трави, дерев та очерету підрозділи ДСНС виїжджали протягом тижня 57 разів. Майже 350 рятувальників та 70 одиниць техніки були залучені до гасіння пожеж у місті. 

Мер також нагадав, що парламент збільшив штрафи для паліїв до 150 тисяч гривень.

«Я звертаюся до всіх, хто стане свідком того, що палять траву, очерет чи багаття, звертайтеся до правоохоронців. Надавайте інформацію. Тільки разом ми зможемо упередити це зло!» - наголосив Кличко.

Як повідомляв «Главком», у вівторок вранці, 14 квітня, столицю затягнула димова хмара з Чорнобильської зони.

За даними ДСНС, наразі відкритого вогню у зоні відчуження немає.

Станом на ранок 14 квітня до гасіння пожеж залучено 415 чоловік та 98 одиниць техніки, в тому числі 3 літаки АН-32П та 3 вертольоти ДСНС. Авіацією 13 квітня здійснено 227 скиди – 538 т води.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський викликав до себе керівника ДСНС  із доповіддю про масштабні пожежі в Чорнобильській зоні.

Варто зазначити, що у понеділок ввечері у Чорнобильській зоні, де десятий день гасили пожежу, пішов дощ. Однак прогнозувати, коли вдасться побороти вогонь, наразі зарано.

Також інспектори з ядерної безпеки перевірили об’єкти ЧАЕС.

Як відомо, у ДСНС божаться, що пожежа під Чорнобилем не несе загрози для атомної електростанції.

Раніше директор Chornobyl Tour і Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко заявив, що пожежа в Чорнобильській зоні знаходиться в двох кілометрах від сховищ з високоактивними радіоактивними відходами. За його словами, вогонь добрався до Прип'яті.

Як повідомлялось, пожежа у Чорнобильській зоні вже дісталася території біля 5 енергоблоку ЧАЕС.

У мережі з'явилося відео, як коні Пржевальського тікають від вогню по спалених чорнобильських полях.

Як відомо, збитки від пожежі у Чорнобильській зоні попередньо оцінюють у десятки мільйонів.

Через пожежі, що тривають у Чорнобильській зоні відчуження, в Києві спостерігалося короткочасне локальне підвищення концентрації цезію-137 у приземному шарі атмосферного повітря в північно-західній частині столиці України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: