Лікар спростував міф про те, що Covid-19 лікують за державний кошт

Лікар спростував міф про те, що Covid-19 лікують за державний кошт
Лікар-анестезіолог, реаніматолог Микола Рихліцький

Анестезіолог-реаніматолог Микола Рихліцький три тижні провів в охопленій пандемією Італії, а тепер працює в Чернівцях

В Україні відсутня логістика, немає нормального медикаментозного забезпечення розхідними матеріалами, а медикаменти доводиться купувати рідним пацієнтів, хворим на Covid-19. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів лікар-анестезіолог, реаніматолог Микола Рихліцький, який нещодавно повернувся з відрядження до Італії.

Водночас і уряд, і місцеві органи влади кажуть, що лікування для пацієнта з Covid-19 є безкоштовним, забезпечують всіма ліками, розхідними матеріалами, індивідуальним захистом на 10 днів. Проте Рихліцький заперечує цю інформацію.

«Лікування від Covid-19 дуже дороге… Можемо дійти до позначки близько 30 тис. грн.», - говорить лікар.

За його словами, в цей кошторис входить все, починаючи від наборів для катетеризації центральних вен, якщо говорити про умови реанімації, і моніторингу центрального аортального тиску (новітній неінвазивний метод вимірювання артеріального тиску в аорті). Далі витрати на лікування і догляд, а це заміна трубок, спеціальна герметична система респірації, спеціальні дихальні фільтри, яких мінімум 2-3 має бути, спеціальні одноразові маски і пристрої для інвазивної вентиляції легень. А ще розчини, харчування, антибіотики, антикоагулянти (для гальмування процесів згортання крові) і тому подібне. 

«У нас є антималярійний «Плаквеніл», який держава забезпечує. Він призначається усім пацієнтам з підтвердженим діагнозом (в залежності від форми протікання хвороби). Ще може якісь антибіотики, але не брендових виробників (за рахунок держави). Десь відсотків 30 на 70 фінансування надходить відповідно від держави і самого пацієнта», - повідомив Рихліцький.

Відповідаючи на питання, чи міський голова Києва Віталій Кличко не занизив вартість лікування 1 пацієнта з Covid-19, яке коштує до 15 тис. грн на добу, лікар зазначив: «Можливо, він у чомусь має рацію, якщо розділити усіх пацієнтів і витрати на них, від важкого до критичного, то в середньому може так і виходить».

Водночас, щоб забезпечити захистом медиків, які задіяні у боротьбі з Covid-19, тільки в одному відділенні лікарні, де працює Рихліцький, використовується близько 40 комплектів засобів індивідуального захисту на добу.

«Їх на 3-5 діб є, звичайно. В цьому, слава богу, дефіциту поки немає. Бо якщо цих матеріалів не буде, ми просто не вийдемо на роботу і маємо на це право», - резюмував лікар.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: