У Чорнобильській зоні встановлюють камери спостереження з тепловізорами (фото)

У Чорнобильській зоні встановлюють камери спостереження з тепловізорами (фото)
У зоні відчуження встановлені спеціальні камери
Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження

Камери фіксуватимуть перевищення температурного режиму у разі пожеж

У Чорнобильській зоні розпочато пілотний проєкт з випробування обладнання для раннього виявлення пожеж на великих територіях з використанням технології оптичного та тепловізійного позиціювання. Вже було встановлено одну систему.

Про це повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Пілотний проєкт реалізовується в рамках договору про науково-технічну співпрацю між Державним спеціалізованим підприємством «Північна пуща» та компанією «Інженіринг-Аналітика».

За словами директора ДСП «Північна Пуща» Романа Кізюна, дані з камер, що були встановлені у зоні відчуження, будуть надходити до диспетчерського пункту підприємства. Якщо обладнання зафіксує підвищення температурного режиму на території, яка буде простежуватися, а це близько 10 кілометрів, то диспетчеру буде автоматично надходити повідомлення.

Система працюватиме 24/7 і диспетчер завдяки оптичним технологіям зможе детальніше роздивитися, де було зафіксовано перевищення температурного режиму та оперативно відреагувати.

Якщо пілотний проєкт успішно пройде тестування, то буде розглянуто можливість використання технології оптичного та тепловізійного позиціювання на всій території зони відчуження.

Як повідомлялося, науковці Чорнобильського заповідника, Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології, Регіонального східноєвропейського центру моніторингу пожеж, Ботанічного саду ім. академіка О.В. Фоміна провели спеціальне експедиційне дослідження територій, пройдених вогнем.

Під час пожеж у Зоні відчуження, що тривали з 4 квітня, згоріло 11,5 тис. га Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника - 5% території.

Наразі лісові пожежі на території Чорнобильській зони відсутні.

Працівники лісової охорони підприємства «Північна Пуща» проводять постійний моніторинг і автомобільне патрулювання територій Зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, що постраждали від лісових пожеж. Зокрема, на території Луб'янського, Денисовицького, Паришівського та Дитятківського лісництв. Постійно проводиться окараулювання місць залягання торфу в межах лісових кварталів, які були пройдені вогнем. Крім того, використовуються квадрокоптери для моніторингу території з повітря.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: