Карпентер: Отримання Томосу Україною позбавить Москву інструмента «майже воєнної пропаганди»

Карпентер: Отримання Томосу Україною позбавить Москву інструмента «майже воєнної пропаганди»
Майкл Карпентер

«Вплив Московського патріархату «клин у культурній та релігійній сферах» України»

Рішення Синоду Вселенського патріархату надати Томос про автокефалію Українській православній церкві позбавить Росію інструмента "майже воєнної пропаганди" в її зовнішній політиці та зміцнить державну й духовну незалежність України. Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив колишній високопосадовець Пентагону, зараз директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер.

«Це історична подія для України, яка означає багато чого. Це зменшує можливості російської держави застосовувати Московський патріархат, як інструмент своєї зовнішньої політики», - зазначив експерт.

Він назвав вплив Московського патріархату «клином у культурній та релігійній сферах» України та «майже воєнною пропагандою» проти українського населення.

«Отримання (Україною – ред.) власної автокефалії, незалежної церкви створить нову динаміку, у якій Україна матиме незалежність в розумінні держави, а також духовну незалежність в розумінні церкви. Я думаю, це дуже важливо», - зауважив він.

Водночас колишній високопоставлений радник глави Пентагону висловив занепокоєння у зв'язку з можливим виникненням насильства й конфліктів, пов'язаних з рішенням Константинополя – особливо з російського боку. «Але я думаю, що в перспективі часу, це – історичний момент для України, один із тих, що зміцнює її незалежність», - підкреслив американський експерт.

Зазначимо, що Андріївську церкву можуть передати Вселенському патріархату.

Як відомо, 16 жовтня екзархи Вселенського патріарха підтвердили готовність співпрацювати з духовенством Української православної церкви Київського та Московського патріархатів для вручення Україні Томосу про автокефалію. 

На початку осені Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив екзархами у Києві архієпископа Данила Памфілійського із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Один з екзархів Константинополя в Києві, архієпископ Памфілійський Данило заявив, що шлях до української автокефалії є незворотним. 

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: