Наступний небезпечний вірус може прийти з Амазонії

Наступний небезпечний вірус може прийти з Амазонії
У бразильській Амазонії почали масово вирубати дерева 

Величезне біорізноманіття лісів Амазонії - просто комора вірусів, - попереджає вчений

Наступна пандемія може розпочатися у тропічних лісах Амазонії. Про це попереджає бразильський еколог Девід Лапола, який вважає, що людське вторгнення у місця проживання тварин - ймовірна причина спалаху коронавірусу, а у Амазонії стрімко зростає загроза нової пандемії через необмежену вирубку лісів, передає AFP.

Так, 38-річний Лапола, який вивчає, як людська діяльність змінить майбутні екосистеми тропічних лісів, каже, що в Амазонії відбуваються ті ж процеси, що раніше спровокували спалах коронавірусу у китайській провінції Хубей.

«Амазонка - це величезний резервуар вірусів. Нам краще не випробовувати свою удачу», - сказав він.

На його думку, подібні закономірності можна спостерігати з поширенням ВІЛ, лихоманкою Ебола і лихоманкою денге – «всіх вірусів, які виникли або поширюються у величезних масштабах через екологічний дисбаланс».

До теперішнього часу більшість таких спалахів було зосереджено у Південній Азії і Африці, часто пов'язаних з певними видами кажанів.

Але величезне біорізноманіття Амазонки може зробити регіон «найбільшим в світі пулом коронавірусів», сказав він, маючи на увазі коронавіруси в цілому, а не ті, що спричинили нинішню пандемію.

«Це ще одна причина не використовувати Амазонію нераціонально, як зараз... Нам потрібно заново винайти відносини між нашим суспільством і тропічним лісом», - вважає вчений.

В іншому випадку світ зіткнеться з новими спалахами – «дуже складним процесом, який важко передбачити», сказав він.

Зазначимо, раніше американський журнал Newsweek оприлюднив інформацію про те, що відбувалося з лабораторії Інституту вірусології в китайському місті Вухань. У доповіді вказують, що справжня природа нового коронавіріусу, ймовірно, ніколи не буде встановлена. Однак і автори доповіді, і всі вчені, категорично відкидають можливість навмисного створення і поширення SARS-CoV-2 як біологічної зброї.

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив про наявність значної кількості доказів того, що коронавірус почав поширюватися з лабораторії в китайському Вухані.

Іноземна розвідка підготувала доповідь щодо причетності Китаю до пандемії Covid-19. На 15 сторінках досьє йдеться, що Китай навмисно приховував або знищив докази про спалах коронавірусу, зробивши «напад на міжнародну прозорість», який забрав десятки тисяч життів. 

Нагадаємо, спецслужби США прийшли до висновку, що новий коронавірус Covid-19 не був виведений штучно або генетично модифікований.

Читайте також: 




Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: