Поліграфшоу «Слуг народу». Результати тестів станом на ранок

Поліграфшоу «Слуг народу». Результати тестів станом на ранок
Олександр Дубінський проходить тест на детекторі брехні

Тести на детекторі брехні пройшли два депутати «Слуги народу»

Скандал навколо можливої корупції депутатів «Слуги народу» з комітету фінансів, податкової і митної політики набирає обертів.

Скандал спалахнув на початку цього тижня, коли почали з'являтись підозри, що начебто 11 депутатів від «Слуги народу» за хабарі у 30 тисяч доларів кожному відхили проєкт закону, який ліквідовує корупційні схеми під час оцінки об'єктів нерухомості.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала провадження щодо можливої корупції. А президент Володимир Зеленський з Японії публічно закликав своїх депутатів пройти перевірку на поліграфі.

У скандалі фігуруж прізвище одного з депутатів від Черкащини - Антона Яценка, який нібито і намагався підкупити.

Голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія заявив, що сьогодні представить журналістам свідка, якому пропонували ті 30 тисяч доларів.

Серед головних фігурантів історії - колишній журналіст каналу «1+1» Олександр Дубінський, який викривав корупцію попередньої влади. Також згадується ексжурналістка «1+1» Ольга Василевська-Смаглюк.

Депутати від «Слуги народу» заперечують будь-які прояви корупції й наполягають, що жодних бізнес-інтересів не лобіювали. Нардепи почали працювати на випередження і самі запропонували пройти тест на детекторі брехні. Ввечері 23 жовтня Дубінський відповів на всі питання під час тестування на поліграфі.

В ході запитань він заперечив, що не підтримав законопроект №2047, який зокрема ліквідовує так звані «майданчики Яценка», за хабар у розмірі від 30 до 50 тисяч доларів і за будь-якій хабар взагалі.

Він також сказав «ні» на запитання, чи отримував він гроші за будь-яке голосування у Верховній Раді.

Також депутат заперечив, що мав якісь домовленості про блокування законопроектів за грошову винагороду. Жодного колегу з податкового комітету у хабарництві Дубінський не підозрює.

Крім цього, він заперечив, що хтось йому пропонував гроші за голосування проти законопроекту №2047, а також за будь-які інші законопроекти.

Після Дубінського поліграф мав пройти голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, але поліграфолог був не готовий з питаннями.

«У мене немає тестів під вашу ситуацію», - заявив він.

Тестування перенесли на сьогодні, 24 жовтня, о 16:00.

Василевська-Смаглюк заявила, що якщо у керівництва фракції є підозри у хабарництві щодо депутатів, то «хай йдуть і розбираються».

«Що це за керівництво фракції, яке не може твердо стояти на якійсь позиції? Тобто, вони бачать, що фракція розвалюється, комітет розвалюється. Я думаю так, принаймні, я бачу ще один чи два таких скандали, а вони будуть ці скандали», — наголосила вона.

На запитання, чим вони можуть закінчитися, депутатка сказала: «Просто всі пересваряться».

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Качура ввечері 23 жовтня в соцмережі похвалився, що пройшов тест на детекторі брехні і заявив, що поліграф довів необґрунтованість звинувачень у лобіюванні законів і отриманні хабара.

«Друзі, тільки що я пройшов тест на детекторі брехні, який чітко вказав, що я не маю жодного відношення не до олігархічних кланів, не до будь-яких корупційних схем...І давайте розповімо суспільству про всі правки й законопроєкти, які нами подавалися», — написав депутат.

Качура також закликав інших депутатів «у тому числі від фракції «Слуга народу» протягом 5 днів пройти тест на поліграфі, назвавши це «поліграф-челендж».

Антон Яценко заявив про те, що не проходитиме перевірку на детекторі брехні.

Під час прямого ефіру журналістка телеканалу «Наш» поцікавилася у Яценка, чи не хоче й він дати свідчення на поліграфі через ситуацію, що склалася. «Навіщо? Вони сходять всі, нехай розкажуть, отримували вони чи ні. Чи знайомі вони зі мною. А, враховуючи, що я не дівчинка-шлюшка, а народний депутат чотирьох скликань, то в шапіто не будемо перетворювати Верховну Раду», - сказав Яценко.

Як повідомлялося, Антикорупційна прокуратура почала розслідувати можливе отримання хабарів депутами від «Слуги народу».

Також народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський анонсував прямий ефір з проходження ним детектора брехні. Також він повідомив, що разом з ним поліграф пройде глава пропрезидентської фракції Давид Арахамія. 

Раніше повідомлялося, що «слуг народу» перевірять на детекторі брехні, заявив нардеп Дубінський. Офіс президента збирається перевірити на детекторі брехні 11 нардепів з президентської фракції «Слуга народу». Всі вони – члени парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, які відмовилися підтримати законопроєкт №2047-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об'єктів нерухомості шляхом діджиталізації розрахунку податкової вартості нерухомості» на засіданні комітету 18 жовтня.

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: