Протоієрей Георгій Коваленко: не принципово, яка церква управлятиме українськими лаврами

Протоієрей Георгій Коваленко: не принципово, яка церква управлятиме українськими лаврами
Протоієрей Георгій Коваленко впевнений, що можна домовитися, щоб у храмах Києво-Печерської лаври могли служити молебні представники різних церков

«Києво-Печерська лавра перебуває у власності держави», - нагадує Коваленко

Протоірей Георгій Коваленко вважає, що після створення єдиної помісної церкви в Україні, конфлікти за майно будуть виникати лише тоді, коли держава самоусунеться від цього процесу, особливо якщо це стосуватиметься лавр, що перебувають у її власності. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

На думку священика, оскільки Києво-Печерська лавра перебуває у власності держави, значить держава відповідає за те, щоби були забезпечені права всіх православних, які хочуть мати до неї доступ. «Наразі віряни всіх конфесій приходять у храми і печери лаври», - переконує Коваленко.

«І хоча богослужіння звершуються винятково ієрархами, монахами Московського патріархату, але можна домовитися, щоб і представники іншої православної церкви могли звершувати богослужіння у храмах Києво-Печерської лаври», - вважає протоієрей. І наголошує, що у цьому переговорному процесі модератором має бути держава.  

За словами Коваленка, у Європі католики дають можливість православним служити у католицьких храмах навіть на довгостроковій основі. «Існує безліч мирних варіантів», - запевняє священик.

Загалом він не вірить, що відбудеться силове захоплення Лаври. Каже, якщо цього не сталося у 2014 році, то й зараз не буде, «бо конфлікти потрібні лише російським ЗМІ, проросійським політикам…».

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. 

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює агресивну політику Кремля щодо України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: