Скандал в Одесі. Поки блокується призначення директора музею, вода знищує експонати

Скандал в Одесі. Поки блокується призначення директора музею, вода знищує експонати

У художньому музеї Одеси тече дах

В Одесі у художньому музеї потік дах і дощова вода залила зал з унікальними експонатами, що оцінюють у мільйони доларів. Чиновники ж замість того, щоби виділити гроші на ремонт, місяць вирішують, хто має очолити музей.

Воду в залі працівники музею збирають у відра, а саме приміщенні два дні сушили за допомогою обігрівачів, а потім викликали реставраторів. Останні заспокоїли: катастрофи з експонатами не сталося, однак проблема ремонту має бути вирішена якнайшвидше. «Стан картин на цей момент стабільний, при такій температурі та вологості зростання грибів неможливе. Звичайно, ви сам бачите, що ремонт просто необхідний», - розповіла завідувач одеського філіалу науково-дослідного реставраційного центру України Зоя Дулгир.

У бюджеті грошей на ремонт немає, а обласні чиновники сподіваються, що цю проблему вирішить новий керівник музею. Щоби його обрати, оголосили конкурс.

«Потрібно було, щоби директором стала людина, котра буде цим займатися, тому що те, що ми бачимо – нашим чиновникам не до культури», - вважає волонтер Олександра Ковальчук. У конкурсі переміг відомий одеський художник Олександр Ройтбурд, його кандидатуру підтримали музейники і громадські активісти, але рішення заблокувала депутатська комісія з культури – представники «Опоблоку» не можуть йому пробачити висловлювання чотирирічної давності.

«Вони розгорнули проти мене дуже брудну брехливу компанію цькування. Їх не влаштовує моя політична позиція. Вважаю, що 2 травня 2014 року в Одесі було зупинено наступ «руської весни». Це перемога», - пояснив художник Олександр Ройтбурд.

Одесити почали підписувати електронну петицію, щоби художній музей очолив саме Ройтбурд, і за кілька днів вона зібрала понад 2,5 тисячі голосів.

«Ми втрачаємо кожний день, кожну хвилину, кожну годину. Замість того, щоб уже сидіти, планувати, стратегічно вивіряти, сперечатися стосовно того, як має вирішуватися, в який спосіб, де залучати ці кошти», - хвилюється співробітник одеського художнього музею Олена Жулецька. Долю нового директора вирішуватимуть депутати обласної ради на сесії, а коли це станеться – достеменно невідомо. А от одесити, аби хоча б якось підтримати музей, запрошують усіх масово відвідувати експозицію. Лише за перший день акції музейна каса зросла вдесятеро.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: