Новий літак президента США: Байден обрав дизайн (фото)

Новий літак президента США: Байден обрав дизайн (фото)
Нова ліврея літака президента США VC-25B Air Force One
фото: US Air Force

Перший оновлений борт надійде для перевезень президента в 2027 році

Президент США Джо Байден обрав ліврею для нового президентського літака та відмовився від дизайну, який затвердив попередній президент Дональд Трамп. Про це повідомляє Associated Press.

Формальною причиною відмови від синьо-червоно-білого варіанту Трампа стала необхідність додаткової сертифікації літака. Як повідомляють повітряні сили США, які забезпечують перевезення голови держави, синій колір нагрівається сильніше. Його використання призвело б до додаткових сертифікаційних перевірок компонентів авіалайнера. 

Обраний варіант фарбування президентського літака – це трохи модифікована ліврея, яку для президентского флоту розробив ще в 1960-ті роки дизайнер Раймонд Лоуї за участі подружжя Кеннеді.

На оновленому варіанті часів Кеннеді у носовій частині фюзеляжу не буде секції з полірованого металу. Це пов’язано з тим, що матеріали обшивки сучасних літаків не дозволяють це робити.

Зараз президент США літає на авіалайнері VC-25A на базі цивільного літака Boeing 747-200B. Для потреб глави держави збудували два таких повітряні судна, які є повністю ідентичними. Якщо один борт зламається, то інший може його одразу підмінити. Ці літаки заступили на службу в 1990 році за часів президента Джорджа Буша старшого. 

За своєю суттю, VC-25A є літаючим Білим домом та командним пунктом. Коли на борту перша особа держави, літак отримує позивний Air Force One або борт №1. З будь якої точки світу президент США може керувати державою та армією завдяки спеціальному обладнанню, яке є на борту.

Літаки можна дозаправити у повітрі, та вони мають захист від електромагнітного імпульсу – тобто зможуть продовжити політ навіть у разі ядерного вибуху.

Потреба в оновленні виникла через поважний вік VC-25A. Як наслідок виникають проблеми з запчастинами, збільшуються витрати на технічне обслуговування, розповіли в повітряних силах США. До того ж у літаках стоїть старе обладнання, яке не забезпечує спроможність, на яку здатна сучасна техніка.

Оновлений літак президента США має назву VC-25B та створений на базі сучасної версії пасажирського літака Boeing 747-8. Для економії витрат оновлений борт №1 створюють на базі двох Boeing 747-8, які Boeing побудував для російської авіакомпанії «Трансаеро». Через банкрутство авіаперевізника ще в 2015 році ці авіалайнери ніколи не були передані для перевезень пасажирів та стояли під парканом.

Отже, цивільні Boeing 747-8 перетворять на президентський літак VC-25B шляхом глибокої трансформації. На борту встановлять спеціальне комунікаційне обладнання, потужну електричну систему, медичний зал, спеціальний інтер’єр, систему самозахисту.

За даними повітряних сил США, перший оновлений борт №1 надійде для перевезень президента в 2027 році, другий – у 2028-му. До того моменту глава держави буде літати на літаках VC-25A. На той момент їм виповниться вже 38 років.

До слова, у лютому президент США прибув до Києва і зустрівся з президентом Володимиром Зеленським – Байден приїхав у Київ: фото та відео.

Читайте також: Байден приїхав! Кому і які сигнали послав президент США

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: