Визначилися найкращі шахіст і шахістка України

Визначилися найкращі шахіст і шахістка України
Анна Музичук у 2019-му виграла срібло на чемпіонаті світу з блискавичних шахів
Шахова Україна

Вибір спеціалістів виглядає цілком логічним

Львів’янка Анна Музичук і Євген Штембуляк з Чорноморська на Одещині стали лауреатами конкурсу «Шаховий Гетьман» як найкращий шахіст і найкраща шахістка України 2019 року.

Лауреати цього конкурсу, який щорічно влаштовують спільнота «Українські шахи» і сайт «Шахова Україна», визначаються шляхом персонального голосування. В ньому беруть участь лише українські гросмейстери. Кожен називає п’ятірки найкращих у чоловічих і жіночих шахах. За перше місце номінант отримує 10 балів, за друге – 7, за третє – 5, за четверте – 3, за п’яте – 1.

У конкурсі «Шаховий Гетьман»-2019 Анна Музичук набрала 234 бали (13 опитаних гросмейстерів поставили львів’янку на перше місце, 14 – на друге, 1 – на третє і 1 – на п’яте), Євген Штембуляк набрав 309 балів (26 – перших місць, 4 – других, 3 – третіх, 2 – четвертих).

Загалом у нинішньому опитуванні брали участь 64 (!) гросмейстери. З результатами їх голосування можна ознайомитися за посиланням.

Конкурс «Шаховий Гетьман» відбувся вже 15-й раз. У чоловіків вісім разів лауреатом ставав Василь Іванчук, двічі – Антон Коробов, Павло Ельянов (обидва – Харків), Руслан Пономарьов (Київ) і тепер вперше переміг Євген Штембуляк. У жінок шість перемог на рахунку Катерини Лагно (зараз представляє Росію), три – у Анни Музичук, по дві – у Марії Музичук (Львів), Наталії Жукової (Одеса) і Анни Ушеніної (Харків).

shemburyakЄвген Штембуляк

Євген Штембуляк став №1 у списку шахістів, які набрали в 2019 році найбільше пунктів рейтингу ФІДЕ. Торішній чемпіон світу серед юнаків до 20-ти років і чемпіон України зібрав 109 (!) пунктів і на чотири випередив навіть стрімко прогресуючого Алірезу Фіруджу.

Анна Музичук у 2019-му стала разом зі збірною України четвертою на командному чемпіонаті світу, посіла друге місце на Турнірі претенденток на світову шахову корону і виграла срібло на чемпіонаті світу з блискавичних шахів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: