Чемпіонів України вигнали зі збірної: що призвело до конфлікту у фігурному катанні

Чемпіонів України вигнали зі збірної: що призвело до конфлікту у фігурному катанні
Катерина Дзицюк та Іван Павлов нині в опалі
УФФК

«Главком» розібрався в скандалі навколо найсильнішої пари нашої держави

Менш ніж за два роки до зимової Олімпіади Україна втрачає потенційних її учасників. У п’ятницю наша Федерація фігурного катання повідомила про виключення зі своїх лав Катерини Дзицюк й Івана Павлова, чемпіонів країни серед спортивних пар, та їхніх батьків – Алли Дзицюк і Алли Павлової. Їм заборонена участь у міжнародних змаганнях і будь-яких заходах УФФК, а також припиняється надання їм щорічної матеріальної допомоги та баз для тренування в ДЮСШ «Лідер» і «Сюїта». Офіційна причина, згідно постанови, – «грубе порушення дисципліни на чемпіонаті світу серед юніорів».

__-_de000Постанова Федерації фігурного катання України

В одиночниках Іван Павлов двічі ставав чемпіоном України, брав участь у трьох чемпіонатах світу й двох чемпіонатах Європи. А в 2018-му фігурист вирішив перейти в пари. Так сформувався дует із Софією Голіченко, а наприкінці того року її замінила вже Катерина Дзицюк. Разом вони представляли Україну в найбільш престижних для юніорського рівня змаганнях у сезоні 2019/2020 – серії Ґран-прі, де потрапляли в топ-7, і чемпіонаті світу, де посіли найвище серед українців місце – 12-те.

Оскільки в грудні Катерині виповнилося 15, у наступному сезоні пара має право виступати вже на дорослому рівні. Єдиними, хто могли це робити, крім них, були Софія Нестерова й Артем Даренський, які в 2020-му вибороли командну бронзу на Юнацьких Олімпійських іграх і брали участь у чемпіонаті Європи. Але минулого тижня Софія оголосила, що йде зі спорту. Хто ж у нас залишається? Віолетта Бичкова й Іван Хобта, які за віком зможуть дебютувати в юніорах тільки цього року.

Порівняно з іншими фігурними видами, парне катання в Україні можна вважати вимираючим: на рівні дорослого чемпіонату світу чи Олімпійських ігор наша країна не була представлена в цій дисципліні з 2014 року, коли виступали Юлія Лаврентьєва та Юрій Рудик. Тож логічно було б припустити, що на подібне виключення зі збірної фігуристів-парників, яких у нас і так обмаль, разом із їхніми батьками, мають бути вагомі причини. «Главком» спробував розібратися, чи дійсно це так.

Коріння конфлікту. «Якщо станете в пару з Павловим, вас знищать»

Обидві сторони визнають, що конфлікт тривав давно, а чемпіонат світу став остаточним приводом розірвати стосунки зі спортсменами. Скандалу в Таллінні передували проблеми, які почалися, щойно Катерина й Іван стали в пару. Деякі події, про які йтиметься далі, вказують на те, що «подразником» був саме Павлов. За кар’єру одиночника він, як це часто буває у фігурному катанні, змінив багатьох тренерів. Серед них були Дмитро Шкідченко, який виховав низку українських пар, та Марина Амірханова, без наставництва якої за останні роки не обійшовся мало не кожен топовий одиночник чи одиночниця збірної. Проте весь цей час ще однією тренеркою Івана, хоч і неофіційно, була його мати Алла.

«Я разом із ним також займалася фігурним катанням, – розповіла «Главкому» Павлова. – Так вийшло, що я не просто спостерігала з балкона, чим займається моя дитина, а навчалася, дивилася, як працюють інші люди, постійно ставила запитання тренерам, коли ми їздили з Ванею на підкатки (тренувальні збори, – авт.). Усе закінчилося тим, що я вступила до інституту й отримала освіту тренера з фігурного катання. І це дуже не подобається місцевим тренерам. Вони вважають, що я просто «амбіційна мамаша», яка вдає з себе ту, ким не є. І так уже років п’ять-шість».

Поштовхом для Алли став 2016 рік, коли серйозно захворів тодішній тренер Івана Дмитро Шкідченко: «Я їздила з Ванею на турніри з тренерською акредитацією, зокрема на чемпіонат Європи-2017». Там Павлов посів своє рекордне 14-те місце, що є найкращим результатом українців у цьому виді за останні десять років.

Перейшовши в пари, Павлов починав кататися зі своєю першою партнеркою Софією Голіченко в Богуславі, на ковзанці, якою керує видатна українська тренерка Галина Кухар, в якої починали спортивний шлях олімпійські чемпіонки Альона Савченко й Тетяна Волосожар. Пані Галина давала можливість Аллі також відшліфовувати своє катання, а взамін Павлова допомагала тренувати місцевих дітей. Працювала Алла й із самою парою, ставила їм підкрути, підтримки та інші парні елементи: як і з одиночним катанням, тренерці цьому довелося вчитися з нуля, щоб підготувати фігуристів до змагань. Продовжила вона це робити й після повернення до Києва, коли Вані знайшли нову партнерку – Катерину Дзицюк.

«Мені передали слова Ольги Петрової (яка виконує роль тімлідерки та входить до складу президії Федерації, – авт.), що якщо моя дитина стане в пару з Павловим, нас знищать, – розповіла нам мати Катерини Алла Дзицюк. – Я знала Аллу Павлову як маму-тренера, яка зробила свого сина. Знала, хто його возив на чемпіонати, з ким він стрибнув четверний і хто з ним працює. Ковзанка – це ж маленьке село. Я розуміла, що якщо Катя стане з ним у пару, то наступна Олімпіада наша».

Проблеми з льодом. «Парного катання в Україні немає. Вас сюди ніхто не кликав»

Пара ризикнула й усе одно об’єдналася, і батьки почали просити в керівництва школи «Лідер» про окремий лід на арені на Шалетт. Мова не про додаткову ковзанку, а про окремий час для тренування пар, адже займатися одночасно з танцівниками або одиночниками на одному льоду – заняття неефективне й навіть небезпечне. За словами Алли Павлової, це прохання викликало незадоволення в директора школи, чемпіона Європи-1993 і члена президії Федерації Дмитра Дмитренка. Тому тренувалася пара разом з іншими фігуристами, серед яких були й недосвідчені діти семи-восьми років.

Нічого не змінилося й тоді, коли пара цілеспрямовано почала готуватися до серії Ґран-прі. На юніорському чемпіонаті світу-2019 Нестерова й Даренський посіли восьме місце, а отже заробили для країни дві квоти на наступний сезон. Єдиними претендентами на друге місце в збірній, які підходили за віком, були якраз Дзицюк і Павлов. А щоб до цього підготуватися, необхідні були повноцінні умови, про що команда писала листи в Департамент молоді та спорту.

allyАлла Дзицюк і Алла Павлова

Під час одного з таких тренувань на перенавантаженій фігуристами ковзанці Катя впала з підтримки, коли хтось проскочив у Вані під ногами, – дівчину забрали на «швидкій». «Дмитренко випускав на лід по 18 одиночників і дві пари, – розповіла мати фігуристки Алла Дзицюк. – Коли Катю госпіталізували, я директора мало з льодом не зрівняла. Напередодні я його практично благала навести порядок, бо все може погано закінчитися. А він вимагав довести, що ми дійсно пара. Після цього падіння в Каті й Вані довго був страх підтримок».

Після інциденту, за місяць до початку Ґран-прі, кількість людей, які могли одночасно перебувати на льоду, обмежили до 10 одиночників, проте, як каже Алла Дзицюк, «списки пропрацювали рівно два тижні. Потім дітей ставало все більше, і знову був бардак».

Павлова стверджує, що зверталася до Дмитренка й із пропозицією офіційно влаштувати її на роботу як тренерку, але тут теж чекала відмова. «Невже я така важлива персона у фігурному катанні, що мені бояться дати нагоду стати тренером? – дивувалася Алла. – Якщо вони переконані, що я не можу ним бути, нехай це доведе результат».

Схоже ставлення Павлова помічала від екстренерки Івана Марини Амірханової: «Шкода, що в нас не було диктофона. Вона нам казала: «Парного катання в Україні немає. Вас сюди ніхто не кликав». Вона дама владна й хоче, щоб усі робили те, що вона забажає». Чи причина в тому, що свого часу Іван «вибився з системи» й пішов від Амірханової? «Я думаю, все через це, так, – погоджується мати фігуриста. – Але це мої домисли. В неї є неприязнь, і вона всюди її сіє: буцімто у Вані складний характер, а мама «з привітом» – такий-от лейтмотив. Навіть не знаю, до кого тут більше ненависть: до мене чи до сина».

І Амірханова, і Дмитренко ситуацію коментувати відмовилися.

Легенда про тренера та епопея з акредитацією

Виникло наступне запитання: з яким же тренером пара поїде на змагання, якщо Аллу Павлову як коуча керівництво не розглядає? Дует погодився курувати Дмитро Шкідченко, який уже мав досвід роботи з Іваном. Проте офіційним тренером стати не зміг через конфлікт інтересів, адже його дружина Анастасія Макарова, генеральна секретарка Федерації, є також суддею.

Серед запропонованих кандидатур був експарник Юрій Рудик, з яким Дзицюк і Павлов певний час консультувалися, але як основний тренер він їх не влаштовував.

90976758_1592063670946837_7782947672016551936_nАлла й Іван на останньому чемпіонаті світу

Алла Павлова пішла вирішувати проблему до керівництва федерації: «Мені сказали, що всі заявки на Ґран-прі підписує Ганна Турчинова. Це віце-президент, голова опікунської ради Федерації. Президента ж, Михайла Макарова, ми ніколи не бачили. Я записалася до Турчинової на прийом і розповіла їй про нашу ситуацію. Вона сказала, що не проти, аби мене вписали у заявку як тренера». Сама Турчинова своє схвальне ставлення до цієї ідеї заперечує.

Пізніше ж виявилося, що пара записана в тренерки на ім’я Аріна Кузнєцова, хоча до цього моменту та не мала до дуету жодного стосунку. Єдиний зв’язок полягав у тому, що вона працювала в тандемі зі Шкідченком, але Катя з Іваном безпосередньо з нею до цього не тренувалися.

«Ми думали, що це хоча б якась офіційна особа, яка буде лобіювати наші інтереси, – пригадує Павлова. – Аріна Василівна начебто доброзичливо ставилася до дітей. І ми запропонували їй їхати з нами на Ґран-прі. В цьому була наша помилка: якби я була там єдиним тренером, потім питань, хто працює з парою, не було б. А ми підтримували цю легенду. Розповідали, що Аріна, як і я, вчиться. І самі в це вірили.

Завдяки тому, що в мене була акредитація, я могла стояти біля борту під час змагань, бути на тренуваннях і розминці, але в kiss’n’cry йшов офіційний тренер. Тобто мою роботу бачили лише ті, хто були присутні на змаганнях і тренуваннях. А коли на етапі в Хорватії Марина Амірханова побачила, що я стою біля борту, вона обурилася й почала закидати, що я не маю права цього робити».

Алла Павлова згадує, що вже по приїзді з Ґран-прі звернулася до Кузнєцової, яка взяла на себе відповідальність за акредитацію, та висловила занепокоєння тим, чи зможуть її заявити на юніорський світ: «Це питання я порушила ще в жовтні. Аріна запевнила, що все буде нормально, а ви, мовляв, працюйте. Ну я й працювала. Безперервно. Щодня я приходила додому й передивлялася записи, шукала помилки. Паралельно ще й з учнями Аріни допомагала, а потім ці діти до мене просилися на підкатки. Вона мене годувала обіцянками, а я вірила. Аж раптом узимку я поцікавилася, що там з моєю заявкою, в Анастасії Макарової, а вона здивовано відповіла, що мене не подавали й що їй про це ніхто не говорив. У мене шок. На початку лютого ми з Аллою написали звернення до Федерації з проханням включити мене хоча б як другого тренера або хореографа. Відповіді так і не було».

«Ми до останнього сподівалися на їхню розважливість, хоча я розуміла, що вони брешуть, і казала Аріні Василівній, що я їй не вірю, що вона підставить і нас, і себе як некомпетентного тренера, – додає Алла Дзицюк. – Я місяць просила, щоб з моєю дитиною їхала Павлова. Я б краще відмовилася від того, щоб пара представляла Україну, хоча Катя принципово не хоче виступати за іншу країну, й змінила Федерацію. Але вони дотягли до того, що через відмову від участі ми мали б платити штраф. Причому ми їхали за власні гроші й не просили у Федерації жодної копійки».

Скандал на чемпіонаті світу. «Ви будете вбивцею моєї дитини»

Піку ж конфлікт дійшов на самому юніорському чемпіонаті світу в Таллінні, який відбувся на початку березня. Акредитації Алла Павлова так і не отримала, а отже не отримала доступу до тренувального процесу пари безпосередньо на ковзанці. Чому це важливо, Алла пояснює: «Коли Ваня був одиночником і в нього щось не виходило, що могло статися? Ну, впав або зробив «метелика» (зірвав стрибок, – авт.). Тут же мова про парне катання: елементи небезпечні для життя. Якщо не вийде підтримка, то фігурист може не просто синець на попі отримати, а шию зламати. У дівчини має бути довіра до партнера й тренера. Або ти маєш бути досвідченою Альоною Савченко, яка сама може розповісти партнеру, як робити елемент. Але наша Катя всього рік у парі. Плюс вона зараз росте. З цим жах як важко працювати. Кожен новий сантиметр – це втрата координації. Щодня наче з чистого аркуша. Тільки вивчимо елемент – він пропадає.

Уже на чемпіонаті я не могла підійти до льоду – лише до зони розминки, дивитися тренування могла тільки згори. За день до старту, у вівторок 3 березня, ранкове тренування було дуже погане. І Алла пішла до Петрової й знову просила дати мені акредитацію, бо я була потрібна Каті. Почули залізний аргумент: «Мама – не тренер. Ми мамам акредитації не даємо».

«Вона мене культурно послала, – переказує Дзицюк. – А я їй сказала: ви будете вбивцею моєї дитини. Я від цих слів не відмовляюся й готова їх повторити. Я підходила до Амірханової в присутності Кузнєцової – вона сміялася мені в обличчя».

«У середу, в день змагань, у них не виходили підтримки, – продовжила Павлова. – Катя вийшла після тренування розлючена й пішла шукати Петрову. Наша Катя! Божий одуванчик, яка слова зайвого не скаже». Тепер уже про акредитацію для Павлової благала її учениця – з таким самим нульовим результатом.

Мати фігуристки підтвердила, що розмову було записано на диктофон: «У нас є аудіозапис, де Катя пояснює тімлідеру ситуацію, що вона боїться йти на елементи й падає з підтримок, що Аріна Василівна не може їй допомогти й що вона довіряє тільки Аллі Павловій. Емоційно, але без жодного поганого слова. Катя зробила шість підтримок і з усіх шести впала. Уявляєте мій стан? Я навіть пішла в Таллінні до церкви, хоча зазвичай цього не роблю. Я просила в Бога, тільки щоб вона не впала. Не знаю, який янгол-охоронець у моєї дитини, але я йому реально вдячна».

«Якби я стояла біля борту, як це було на Ґран-прі, я б спокійно тренувала дітей, а Аріна Василівна би їх обіймала й сиділа у своєму kiss’n’cry, і всі були б щасливі, – переконана Павлова. – Kiss’n’cry показують по телевізору. Того, хто працює за кадром, – ні. Чомусь вона вирішила, що все може сама, і я їй на чемпіонаті світу не потрібна. Люди не розуміють, що нами керували не амбіції, а те, що ми хвилювалися за безпеку дітей. Коли вони закінчили прокат, ми з Аллою в прямому сенсі просльозилися».

Позиція Федерації: «Вона хотіла бачити тренером свого сина тільки себе. Це хвороба»

Очільниця команди Ольга Петрова, яка їздила до Таллінна, брала участь у засіданні президії, що ухвалила рішення про відсторонення пари. Коли ми спитали в неї про причини такого кроку, вона обґрунтувала його «неодноразовим порушенням спортивної дисципліни»:

«Є багато претензій до поведінки. Мама вирішила, що може тренувати, представляти пару на чемпіонаті світу й що парі тренер (Кузнєцова, – авт.) не потрібен. Мами почали вимагати дати Павловій акредитацію тренера. Обидві вони хамки. Погрожували мені, тренеру. Павлова взагалі не тренер і до пари не має жодного стосунку, крім материнського. Вона так налаштувала пару, що вони перестали спілкуватися зі своїм тренером. Це була остання крапля. Я можу сказати, що був зірваний виступ усій збірній команді України. Тому що всі тренери нервували, не спали. Всі інші команди бачили й чули ці скандали. Мені просто вистачило терпіння й смирення, щоб спокійно з ними говорити, на відміну від них».

Чому Павлову не можна вважати тренеркою, якщо вона готувала фігуристів? «Є статус тренера, а є мама, яка хоче бути тренером, – вважає Петрова. – От вона вирішила, що закінчила Інститут фізкультури й може бути тренером, ніде не працюючи й не маючи кваліфікації. Вона постійно втручалася в тренувальний процес упродовж багатьох років. Я вважаю, що це хвороба: вона хотіла бачити тренером свого сина тільки себе».

Зазначимо, що ISU (Міжнародний союз ковзанярів) не має конкретних критеріїв для надання комусь тренерської акредитації. Тобто кваліфікація, освіта й статус не мають значення. Все, що потрібно, – це заявка Федерації та схвалення оргкомітету змагань. За те, чи дотримується та чи інша людина заявлених обов’язків, відповідальність несе сама команда.

dzys-pavlovКатерина з Іваном та тренеркою Аллою Павловою на ковзанці докоронавірусного Подолу

Ми вже згадували, що Алла Павлова отримувала тренерську акредитацію й раніше, наприклад, коли їздила з Іваном на чемпіонат Європи-2017. «Там якась була безвихідна ситуація, – знайшла пояснення Петрова. – І ми потім обговорювали те, що це було велике порушення. Не можна батькам давати тренерську акредитацію».

Хоча насправді прикладів, коли батьки є наставниками своїх дітей, безліч: Майорови й Гельґессон у Швеції, Ода й Каґіяма в Японії, Самохіни в Ізраїлі... Тімлідерка на це відповіла: «Вони можуть тренувати чи не тренувати дітей, але це не дає їм підстав їхати в складі делегації й бути тренером». На етапах Ґран-прі восени ця логіка не працювала.

Ганна Турчинова думку Петрової поділяє: «Алла Павлова не є тренером. Як може людина, яка жодного дня не стояла в парі, бути тренером пари? Це профанація просто. Ви бачили, як мама катається? Я не знаю, як їй можна було видавати диплом. Перед цим людина мала скласти кваліфікаційний іспит, де вона має показати стрибки та інші елементи фігурного катання».

«Такого іспиту там немає, – відповіла на це Павлова. – Необхідно знати елементи та як вони робляться, знати правила. Показувати нічого не потрібно. Є практичні заняття, на яких ти тренуєш дітей. При вступі на стаціонар є кваліфікаційний іспит, який здавав Ваня, – пострибати на скакалці, стрибнути якийсь тур, постояти в ластівці на лавочці. Це перша вища освіта. Для другої був загальний вступний іспит зі спорту».

«Але питання навіть не в цьому, а в бридкій поведінці впродовж тривалого періоду, – пояснює головну причину рішення Турчинова. – У нас зі спортсменів і батьків більше ніхто так не поводиться. Матері матюкали тренера, показували жестом, що вони переріжуть їй горло, намагалися фізично відібрати бейдж».

Павлова ці звинувачення також заперечила й уточнила: «Жестом був змах руки, що означав: «Ви вільні», тобто що вона звільнена. З Аріною в мене була неприємна розмова. Я звинуватила її в тому, що склалася така ситуація. Вона спитала: «Що я можу зробити?» Я їй сказала: «Віддати акредитацію! Але ж ви цього не зробите».

До слова, віцепрезидентка впевнена, що Кузнєцова, яка до цього не мала досвіду роботи з парами, все ж кращий варіант для ролі тренерки, тому що вона «спортсменка, яка пройшла змагання».

Також Турчинова згадала випадок, коли Павлов «вривався в кабінет до директора школи й крив його матом – його за це вже треба було виганяти. За такі справи для нього мали б бути закриті двері в усьому світі».

«На одному з тренувань у жовтні на льоду знову було дуже багато маленьких дітей, – згадує інцидент Іван. – Ми робили підтримку, і піді мною проскочила дитина, через що я мало не впустив Катю. Я злякався за її життя. Відповідальним за кількість дітей на льоду був Дмитренко. Я піднявся до нього в кабінет і доволі емоційно сказав йому, що, пускаючи на лід таку кількість маленьких дітей, які не слідкують за пересуванням пари, він, очевидно, хоче нас покалічити. Через кілька днів я вибачився за надмірну емоційність, і ми з Дмитренком потисли один одному руки. Є свідки й відеозапис нашої розмови».

«Виходить, спортсмени – раби Федерації?»

Формулювання про «неспортивну поведінку» Аллу Павлову здивувало: «А якби ми навіть пішли з Алкою й набухалися, за це дітей виключати? Не подобається, що мами бігають і щось вимагають – то не давайте наступного разу їм шаперонські (супровідні, – авт.) акредитації. До чого тут спортсмени? Виключення ми переживемо, але неприємно, що дітей брудом поливають».

Федерації не сподобалася й історія Каті Дзицюк в Instagram, де вона після прокату на чемпіонаті світу на емоціях написала: «Дякую всім за підтримку. І окреме дякую Федерації за те, що не акредитували нашого тренера Аллу Павлову. Ненавиджу їх за це. Вони зробили все можливе для нашого поганого прокату, а ми все одно тягли до кінця».

90687999_547013865954782_6411158220303237120_nСторіс Катерини Дзицюк

«Вони підірвали психіку моєї дитини, – розповідає мати Каті. – Вона важко працювала, а її взяли й викинули. Я була на чемпіонаті світу й бачила, як поводилася донька. Хочу, щоб мені пред’явили хоча б один доказ. Я впевнена, що їх не існує».

За словами матері фігуристки, Федерація розглядала варіант приписати Дзицюк вживання алкоголю як підставу для виключення, проте вони були готові здати аналізи, щоб підтвердити протилежне. Врешті було обрано більш узагальнене формулювання.

«Виходить, спортсмени – раби Федерації й не мають права голосу? – ставить риторичне запитання Алла Павлова. – Стільки років виступають за наш прапор. А одна група людей у Федерації все мутить-мутить і зав’язує зашморг на шиї українського фігурного катання».

Незважаючи на всі перипетії, Алла Дзицюк впевнена: «Я не шкодую, що ми стали в пару з Павловим. Буквально за два місяці з початку занять вона почала робити ті стрибки, які в неї не виходили в одиночному катанні. Ми змінили стількох тренерів, а врешті стрибати її навчила мати партнера. Ми її так жартома називаємо, хоча тоді вона вже була тренером. Катя пройшла неймовірну школу, вона знає, до чого прагнути й якою не треба бути. В неї з’явилися знайомі в інших країнах, вона бачила, як там працюють. Вона відкрилася для мене як боєць. А зараз її спортивне майбутнє перекреслюється тільки тому, що хтось не любить Павлову, а тепер і мене».

У зв’язку з цим скандалом, Катя, Ваня й обидві мами почали отримувати дзвінки й лайливі повідомлення від учнів Аріни Кузнєцової. Схоже траплялося й під час чемпіонату світу в Таллінні.

Далі команда намагатиметься потрапити на прийом до міністра спорту Вадима Гутцайта, щоб попросити його розібратися в ситуації та писати листа з незгодою до федерації.

Катерина Макаревська, для «Главкома»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: