Формула-1. Феттель випередив Хемілтона та виграв захопливу гонку Гран Прі Великобританії

Формула-1. Феттель випередив Хемілтона та виграв захопливу гонку Гран Прі Великобританії
Фото взяте з twitter.com/f1

Себастьян збільшує відрив від Льюїса у загальному заліку

Основна боротьба за поул-позицію на Гран Прі Великобританії-2018 розгорнулася між Mercedes і Ferrari. За перше місце у гонці до кінця встановленого часу у кваліфікації боролися Льюїс Хемілтон, Себастьян Феттель і Кімі Райкконен. Врешті-решт, британець випередив німця та чотири сотих секунди, а фіна – на одну десяту секунди. Тому саме Хемілтон отримав право стартувати з найкращої позиції у Сільверстоуні.

Щоправда, скористатися цим поулом і захопити лідерство безпосередньо у самій гонці у Льюїса не вийшло. Він надзвичайно невдало зреагував на зелені вогні, чим скористалися Феттель і Валттері Боттас. Крім того, в одному з поворотів Хемілтона підбив Райкконен. Британця розвернуло, і він опинився фактично на останньому місці (позаду були тільки Серхіо Перес, якого розвернуло, а також Брендон Гартлі).

Кімі за свої дії отримав штраф у вигляді 10-секундного Stop & Go. Фін спробував пояснити, що йому не було куди подітися під час вищезгаданого зіткнення, але згодом все ж змирився. Після покарання Райкконен опустився навіть за межі топ-10. І його за підсумками 15 кіл випередив Хемілтон, який відчайдушно намагався відіграти втрачені позиції.

Внаслідок усіх цих подій, лідерство впевнено захопив Феттель, який надзвичайно легко відірвався на солідну відстань від Боттаса. На третю сходинку піднявся Макс Ферстаппен, з яким увесь час вів боротьбу Райкконен. Нідерландець свій рядок втримав, а після штрафу Райкконену його переслідувачем став напарник по команді Даніель Ріккардо.

Зважаючи, що на трасі прямої боротьби за позиції не було, варто було очікувати на хвилю піт-стопів. Її почав Феттель, через що на перше місце вирвався на певний час Боттас. Останнім з першої шістки на піт-лейн завернув Хемілтон. Після цього все стало на свої місця. Феттель вигравав у Боттаса близько трьох секунд, потім щільною групою йшли Ферстаппен, Ріккардо та Райкконен. Шостим тримався Хемілтон з відставанням у 10 секунд

Несподіванкою стало те, що на 31-му колі на свій другий піт-стоп заїхав Ріккардо, який на останні кола отримав свіжу гуму. Однак така тактика виявилася невірним рішенням, адже буквально на наступному колі свою машину розбив Маркус Ерікссон. На трасі з’явився автомобіль безпеки, і майже всі лідери скористалися цим, завернувши у бокси.

По-іншому вирішили тільки у Mercedes – команда не покликала Боттаса та Хемілтон на зміну гуми. Після такого задуму Валттері захопив лідерство, а Льюїс піднявся на третій рядок. Однак, їхні головні суперники мали нову гуму, яка мала надати Ferrari та Red Bull Racing певну перевагу.

Тільки-но «сейфті-кар» відпустив пелотон, як сталася аварія. Не поділили траєкторії у повороті Карлос Сайнс і Ромен Грожан. Зважаючи, що вони вилетіли у небезпечній ділянці, автомобіль безпеки знову повернувся на трасу. І знову пілотам довелося чекати на рестарт.

Після другого рестарту обійшлося без інцидентів, і останні кола гонки стали справжньою окрасою британського етапу. Райккконен випередив Ферстаппена, кинувшись в атаку на Хемілтона. Водночас, Феттель пресингував Боттаса. І знайшов момент, щоб випередити фіна та повернути лідерство. А у Валттері виникли проблеми з гумою, й у підсумку він опустився аж на четверту сходинку. Міг Боттас опинитися і нижче, але Ферстаппен в одному з епізодів втратив свій болід, пропустивши вперед увесь пелотон. Тому команда вирішила відмовитися від продовження перегонів.

Отож, перемогу на Гран Прі Великобританії-2018 здобув Себастьян Феттель. Другим фінішував Льюїс Хемілтон, який все ж стримав натиск Кімі Райкконена на останніх колах. П’ятим став Даніель Ріккардо. Ніко Хюлькенберг виявився найкращим пілотом серед команд, які програють трьом лідерам чемпіонату. Також в очки заїхали Естебан Окон, Фернандо Алонсо, Кевін Магнуссен і П’єр Гаслі.

Формула-1

Результати Гран Прі Великобританії:

1. Себастьян Феттель (Ferrari) – 1:27:29.784
2. Льюїс Хемілтон (Mercedes AMG) - +2.264
3. Кімі Райкконен (Ferrari) - +3.652
4. Валттері Боттас (Mercedes AMG) - +8.883
5. Даніель Ріккардо (Red Bull Racing) - +9.500
6. Ніко Хюлькенберг (Renault Sport) - +28.220
7. Естебан Окон (Force India) - +29.930
8. Фернандо Алонсо (McLaren) - +31.115
9. Кевін Магнуссен (Haas) - +33.188
10. Серхіо Перес (Force India) - +34.708
11. Стоффель Вандорн (McLaren) - +35.774
12. Ленс Стролл (Williams) - +38.106
13. П’єр Гаслі (Toro Rosso) - +39.129* (штраф - +5 секунд)
14. Сергій Сироткін (Williams) - +48.113

Зійшли:

Макс Ферстаппен (Red Bull Racing) – DNF (49-те коло)
Карлос Сайнс-молодший (Renault Sport) – DNF (39-те коло)
Ромен Грожан (Haas) – DNF (39-те коло)
Маркус Ерікссон (Sauber) – DNF (-те коло)
Шарль Леклер (Sauber) – DNF (-те коло)
Брендон Гартлі (Toro Rosso) – DNF (-те коло)

Особистий залік пілотів:

1. Себастьян Феттель (Ferrari) – 171
2. Льюїс Хемілтон (Mercedes AMG) – 163
3. Кімі Райкконен (Ferrari) – 116
4. Даніель Ріккардо (Red Bull Racing) – 106
5. Валттері Боттас (Mercedes AMG) – 104
6. Макс Ферстаппен (Red Bull Racing) – 93
7. Ніко Хюлькенберг (Renault Sport) – 42
8. Фернандо Алонсо (McLaren) – 40
9. Кевін Магнуссен (Haas) – 39
10. Карлос Сайнс-молодший (Renault Sport) – 28
11. Естебан Окон (Force India) – 25
12. Серхіо Перес (Force India) – 24
13. П’єр Гаслі (Toro Rosso) – 18
14. Шарль Леклер (Sauber) – 13
15. Ромен Грожан (Haas) – 12
16. Стоффель Вандорн (McLaren) – 8
17. Ленс Стролл (Williams) – 4
18. Маркус Ерікссон (Sauber) – 3
19. Брендон Гартлі (Toro Rosso) – 1

Кубок конструкторів:

1. Scuderia Ferrari – 287
2. Mercedes AMG Petronas Motorsport – 267
3. Aston Martin Red Bull Racing – 199
4. Renault Sport Formula 1 Team – 70
5. Haas F1 Team – 51
6. Sahara Force India F1 Team – 49
7. McLaren F1 Team – 48
8. Red Bull Toro Rosso Honda – 19
9. Alfa Romeo Sauber F1 Team – 16
10. Williams Martini Racing – 4

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: