Ліга чемпіонів. «Шахтар» - «Ліон» - 1:1. «Олімпійський» став нефартовим для донеччан

Ліга чемпіонів. «Шахтар» - «Ліон» - 1:1. «Олімпійський» став нефартовим для донеччан
Фото взяте з сайту УЄФА

Донецький клуб не зумів виграти у 6-му турі, а тому продовжить виступи тільки у Лізі Європи

Поєдинок «Шахтар» - «Ліон» був одним з двох матчів 6-го туру Ліги чемпіонів, у якому між собою боролися прямі конкуренти за вихід у плей-офф турніру. Напередодні між собою найсильнішого виявили «Ліверпуль» і «Наполі» (путівку у наступний раунд здобули англійці), а у середу те ж саме очікувало на донеччан і французів. І знову ж таки, як і вчора, господарів влаштовувала лише перемога, а гості могли і не програти, щоб пройти далі.

Усі події перед зустріччю «Шахтаря» та «Ліона» ледь не перетворилися у скандал. «Гірникам» через воєнний стан заборонили грати у Харкові. Запасним стадіоном значилася «Арена-Львів», але керівникам «помаранчево-чорних», УЄФА та київського «Динамо» вдалося домовитися, щоб гра відбулася у столиці України на НСК «Олімпійський».

Незадоволеними залишилися у підсумку представники «Арени-Львів», які стверджували, що стадіон був готовий, а також фанати «Динамо». Ультрас київського клубу, звичайно ж, не сподобалося, що найпринциповіший суперник проводить матч на домашній арені «біло-синіх». І ще до стартового свистка деякі вболівальники (швидше за все, це були представники «Динамо») розгорнули на трибунах банер, що «Шахтар» на «Олімпійському» – небажаний гість. Крім того, на поле було кинуто піротехніку. Головний арбітр пильно спостерігав за тим, що відбувалося, проте команди у роздягальні не повів.

Зрештою, з невеличким запізненням, та все ж поєдинок розпочався. Погодні умови у вигляді снігу аж ніяк не давали командам розраховувати на технічну гру. Зрозуміло, що з кожною хвилиною поле ставало все важчим, і на перший план виходили фізична готовність та силовий футбол. Також обидві команди могли робити ставку на стандарти, а тому фолити біля власних володінь було небезпечно.

Суперники довго придивлялися один до одного, намагалися чітко діяти у захисті, щоб не пропустити швидкий гол. Тому першого моменту довелося чекати до 19-ої хвилини. Центральні оборонці «Шахтаря» не втримали Бертрана Траоре, який вийшов віч-на-віч з П’ятовим. На щастя, український воротар вдало зіграв ногами та відвів загрозу. А от в атаці у відповідь «гірники» забили. Господарі вдало зіграли на підбиранні після навісу, м’яч отримав Ісмаїлі та прострілив точно на Мораеса, котрий «відклеївся» від опонента та другим дотиком пробив точно у дальній кут буквально з семи метрів.

Це був, по суті, єдиний вартий уваги епізод «Шахтаря» в атаці. Підопічні Фонсеки віддали ініціативу гостям, і ті могли розраховувати на більш позитивний рахунок за підсумками першої половини. І якщо спочатку футболісти «Ліона» ніяк не могли влучити в отвір воріт, то ближче до свистка на перерву створили кілька по-справжньому гольових моментів. Однак у кожному з них надзвичайно вдало відіграв П’ятов.

gettyimages-1072225996

Фото взяте з сайту УЄФА

Загалом же, «Шахтар» був позбавлений на такому важкому полі своїх головних козирів – швидкості Тайсона та Марлоса під час переходів у контратаки. До того ж, травму у першому таймі отримав Хочолава, і його у перерві замінив Бутко. Ракицький, очевидно, не був готовий до цієї зустрічі, хоча і потрапив на лаву запасних.

Незважаючи на все це, краще початок другої 45-хвилинки провели «гірники». Мораес навіть мав шанс відзначитися вдруге після помилки Тете, але Жуніор поцілив у руку комусь з оборонців. Арбітр пенальті не призначив. Подібний епізод, до речі, був на початку матчу у штрафному майданчику «Шахтаря» – тоді Хочолава постелився у підкаті під простріл з флангу, і м’яч влучив Давиду у руку. Проте і тоді Бйорн Кейперс промовчав, тому можна сказати, що нідерландець був послідовним у цих епізодах.

Почалося здаватися, що гра повністю контролюється господарями. «Ліон» хоч і забив, але зробив це з положення поза грою. «Гірники» навіть більше володіли м’ячем, але на 65-й хвилині сталася прикрість – троє захисників не зуміли заблокувати удар Фекіра з меж штрафного майданчика. І цього разу вже навіть П’ятов був безсилим – точний удар у верхній кут.

Отримуючи підказки від тренерів, що «Гоффенгайм» програє «Манчестер Сіті» у паралельному матчі, «помаранчево-чорні» впевнено могли йти в атаку. Перепустка у Лігу Європи була у них у кишені, а от для отримання путівки у плей-офф Ліги чемпіонів їм потрібен був другий гол. Паулу Фонсека навіть пішов на ризик на останніх хвилинах, випустивши замість Коваленка Кайоде.

Однак поле вже перебувало у такому стані, що технічні гравці «Шахтаря» були безсилі. У господарів навіть не вийшло банального фінального штурму. Нічия 1:1 – і донецька команда не зуміла здобути путівку в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів сезону-2018/19. І все ж є плюс: «Шахтар», як і «Динамо», навесні гратиме в 1/16 фіналу Ліги Європи. Хоча для «гірників» цей факт, напевне, замала втіха...

Ліга чемпіонів з футболу сезону-2018/19

Матч 6-го туру

«Шахтар» (Донецьк, Україна) – «Ліон» (Франція) – 1:1 (1:0)

Голи: 1:0 – Жуніор Мораес (22), 1:1 – Фекір (65)

«Шахтар»: П’ятов, Кривцов, Хочолава (Бутко, 46), Степаненко, Тайсон, Жуніор Мораес, Марлос (Болбат, 87), Матвієнко, Майкон, Ісмаїлі, Коваленко (Кайоде, 83).

«Ліон»: Антоні Лопеш, Денаєр, Марсело, Ауар, Траоре (Ндомбеле, 72), Депай (Дембеле, 80), Фекір (Дюбуа, 89), Фернандо Марсал, Ф. Менді, Тете, Тусар.

Попередження: Фернандо Марсал (8), Фекір (68), Болбат (87).

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: