Жіноча збірна України розтрощила Болгарію у кваліфікації на Євробаскет-2019

Жіноча збірна України розтрощила Болгарію у кваліфікації на Євробаскет-2019

Ягупова та її партнерки по команді не залишили шансів суперницям у Києві

У середу, 15 листопада, жіноча збірна України з баскетболу провела другий поєдинок у відборі на чемпіонат Європи 2019 року. Кілька днів тому українки успішно стартували у кваліфікації, вигравши на виїзді у команди Нідерландів з рахунком 72:58. Безумовно, від наших баскетболісток очікували перемоги й у домашньому матчі зі збірною Болгарії.

Болгарки нинішній відбір почали надзвичайно невдало, зазнавши нищівної поразки у себе вдома від чинних чемпіонок світу з Іспанії (42:92). Останні свій титул здобули буквально у червні цього року. Тоді, до речі, іспанки у груповому раунді виявилися сильнішими за українок. Зважаючи на розгромний рахунок для Болгарії у попередньому поєдинку, саме «синьо-жовті» були безумовними фаворитами цього протистояння. І це, незважаючи на те, що ключові баскетболісток передньої лінії – Удоденко та Малашенко – пропускали перші матчі відбору через травми.

dsc-3114.

Фото ФБУ

Рахунок у зустрічі наприкінці першої хвилини відкрила Валерія Бережинська із французького клубу «Фламме Кароло». Згодом два очки набрала Аріна Білоцерківська з литовської команди «Сіренос», а також один з двох штрафних закинула натуралізована американка  Д'Андра Мосс. Проте цього всього було замало, щоб піти у відрив. Гості міцно «прилипли» до українок, а після влучання Стойчевої з-за дуги рахунок навіть зрівнявся – 7:7.

І в цей момент підопічні Горана Бошковича нарешті пішли у відрив. На Аліні Ягуповій сфолили, а арбітри зафіксували умисне порушення. Лідер збірної спочатку поцілила зі штрафних, а потім ще й з-за дуги з гри. Українки продовжували бомбардувати кошик болгарок, і Ганна Ольховик з БК «Київ-Баскет» довела перевагу до «+8» – 15:7. Після цього м’яч після спроб українок на певний час перестав залітати. Суперниці дещо скоротили відставання, але триочкова спроба Ольховик знову повернула комфортну перевагу. У підсумку першу чверть господині виграли 23:16. І то, через те, що на останніх секундах пропустили вдалий дальній кидок від Шаренкапової.

Друга 10-хвилинка запам’яталася вдалими діями гравчинь турецької «Чукурови» – спочатку Ягупова, а потім і Людмила Наумова здобули по два очки. Крім того, українки надзвичайно добре діяли у захисті, не давши суперницям набрати бодай очко протягом п’яти хвилин. Натомість, Ягупова й Олена Самбурська, представниця угорського клубу «ПІНКК Печ», відзначилися точними кидками з-за дуги та довели рахунок до 33:16.

Ягупова та Самбурська на цьому не зупинилися. За чотири хвилини до завершення першої половини на рахунку цих двох баскетболісток було 20 балів. Українки взагалі дуже добре кидали з далекої відстані. До завершення другої чверті точними триочковими відзначилися ще Науменко та Ягупова (тричі). Усе це вилилося у солідну перевагу «синьо-жовтих» за підсумками перших 20-ти хвилин поєдинку – 52:25.

image_-32-

Фото ФБУ

Ягупову, яка мала 25 очок уже після двох чвертей, не могли зупинити болгарки й у другій половині. До того ж, прокинулася Мосс, яка кілька разів вдало пробралася під кільце. І знову ж таки, біля власного щита українки продовжили діяти надзвичайно обережно. Та й у гостей не йшов кидок. Крім того, кілька разів ушкоджень зазнали баскетболістки команди з Болгарії.

Внаслідок усього вищеперерахованого збірна України просто «виносила» суперниць з паркету столичного Палацу спорту. За третю чверть болгарки набрали лише шість очок. Для прикладу, одна Ягупова (а Аліна грала без замін) у складі української команди набрала за 30 хвилин 36 пунктів. На останню заплановану перерву у грі команди пішли за рахунку 75:31.

Останнє питання, яке залишалося відкритим у цьому поєдинку: чи набере Україна більше 100 очок. І з початком четвертої чверті «синьо-жовті» активно прийнялися досягати цієї мети. Ольга Яцковець своїм «енд-ваном», а згодом Самбурська та Ягупова принесли українській команді 13 очок за три хвилини – 88:33.

Однак на останніх хвилинах Горан Бошкович дав перепочити лідеру команди. І гра України якось розклеїлася. Наші баскетболістки багато не влучали, отримуючи швидкі контратаки. Були помилки і при передачах. У підсумку дістатися до позначки у 100 очок українкам не вдалося. Останню чверть вони виграли з рахунком 19:13, а фінальна сирена зафіксувала на табло 94:44.

12_03

Отож, жіноча збірна України здобула другу перемогу у кваліфікації на Євробаскет-2019. Тепер у лютому наступного року українки зіграють удома з Іспанією та Нідерландами. Саме з іспанками підопічні Бошковича і поведуть боротьбу за перше місце у групі. До фінальної частини турніру вийдуть переможці груп і шість кращих команд з восьми, які займуть другі місця.

Чемпіонат Європи 2019 року з баскетболу

Жіночі збірні

Кваліфікаційний етап

Україна – Болгарія – 94:44  (23:16, 29:9, 23:6, 19:13)

Україна: Ягупова - 41 + 9 підбирань + 4 передачі, Мосс - 11 + 10 підбирань, Самбурська - 11, Яцковець - 7 + 5 підбирань, Ольховик - 6, Науменко - 5, Бережинська - 5, Римаренко - 4, Горобець - 2, Білоцерківська - 2, Уро-Ніле, Завидна.

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: