Як Порошенко з Епіфанієм до Вінниці Томос привезли (фоторепортаж)

Як Порошенко з Епіфанієм до Вінниці Томос привезли (фоторепортаж)
Томос у Вінниці

13 січня, Президент України разом з Прем’єр-міністром та очільником нової Православної церкви України Епіфанієм приїхали до Вінниці, аби продемонструвати вірянам Томос про автокефалію

Люди в Спасо-Преображенському кафедральному соборі почали збиратися ще з самого ранку під час вранішньої служби. А ще з попереднього дня на площі Шевченка почали монтувати сцену для виступу столичних гостей.

Президент Петро Порошенко разом з головою уряду Володимиром Гройсманом, мером Вінниці Сергієм Моргуновим та головою ОДА Валерієм Коровієм, а також в супроводі владики Епіфанія прибули до храму о 10:00. Через вузький людський коридор, інколи зупиняючись для селфі з вірянами, вони зайшли в собор, який вже був вщерть заповнений людьми.

Тут же біля алтаря на тринозі встановили і сам Томос. 

Для тих, хто не зміг потрапити всередину церкви, на площі Шевченка також встановили два екрани, аби віряни наживо могли спостерігати за службою, також тривала трансляція наживо на 5-му каналі, місцевій «Віті» та в численних стрімах журналістів та президентської прес-служби.

Поки в стінах храму тривала служба, багато присутніх на площі – яких тут зібралося близько тисячі – намагалися зігратися. Для цього неподалік встановили кілька наметів, де наливали гарячий чай. 

Прикметно, що рух центральною вулицею частково обмежували на кілька хвилин лише під час прибуття та відбуття президентського кортежу. Рамкових металодетекторів, як це часто буває під час візитів перших осіб, на підходах до храму не встановлювали, однак вибірково перевіряли людей, які підходили до собору з наплечниками чи великими сумками. Загалом же вздовж Соборної, біля церкви та навколишніх вулицях була велика кількість поліції, нацгвардійців та представників спецслужб у цивільному.

Тим часом вже після завершення служби ще перебуваючи в храмі слово взяв владика Епіфаній, який привітав усіх з Різдвом та зазначив, що «жодна нація в світі не вміє так по особливому відзначати Різдво, як це роблять українці: з колядками та щедрівками», а також вкотре подякував Вселенському патріарху Варфоломію за надання Україні Томосу.

«І щиро дякую також Вам, пане президенте, за те, що Ви так наполегливо працювали, аби ця мрія тисяч українців була втілена. Господь дав вам мудрість для того, аби ви проявили свої здібності і Варфоломій почув Вас і наші прохання для того, щоб ми могли отримати цей великий дар», – сказав Епіфаній. А також подякував владиці Симеону, «який одним з перших відгукнувся на заклик і взяв участь в об’єднавчому соборі».

А вже Симеон, звертаючись до президента, додав що «подільська земля вдячна Вам, як мудрому керівнику» та подарував Порошенку ікону.

Заспівавши в храмі «Нова радість стала», делегація священиків та посадовців вийшла з церкви та через ще один людський коридор попрямувала до сцени через площу Шевченка, вітаючись на ходу з десятками людей.

Вже на сцені промовці виступили ще раз. Епіфаній закликав всіх «до праці, бо зроблено багато, а зробити треба ще більше. Щоб наша церква утвердилася і до нас приєдналися ті брати, які досі не зрозуміли, що відбулося».

Президент у свою чергу був більш образним у власній промові та наголосив, що «ніхто не здатен зупинити українців, які знімають ярмо московської церкви та московської імперії».

«Коли мене запитують, що церква має бути відділена від держави, я відповідаю – очевидно, це так. Церква має бути відділена та захищена від держави, особливо коли йдеться про державу російську!» 

Також очільник держави не втомлювався дякувати Варфоломію «за віру, сміливість та рішучість, бо так кількість погроз, які він отримував у контексті надання Томосу перевершувала всі допустимі межі». Наприкінці виступу Порошенко пояснив, чому нещодавно дав звання Героя України патріарху Філарету: 

«В останні роки ми давали ці звання лише бійцям, які воюють на фронті. Але патріарх Філарет продемонстрував поведінку великого українця і зробив для української держави точно не менше.

Промова голови уряду Володимира Гройсмана була коротшою: у ній він згадував, як раніше ходив у вінницькі храми». 

 «І в мене тоді завжди виникало питання: чому ми не маємо своєї церкви? І якби не здібності президента, його наполегливість, ми могли б чекати цього (Томосу – ред.) ще віками. Далі православна церква буде тільки зростати та розвиватися через діалог, любов та віру», – сказав Гройсман та передав слово митрополиту Симеону, який вже на завершення ще раз привітав вірян зі святами. 

Тим часом в самому храмі стало дещо просторіше і всі охочі змогли поближче підійти до самого Томосу та роздивитися історичний документ, який і зараз перебуває в соборі під охороною, але у вільному доступі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: