Bloomberg: нова нафтова угода провальна для Росії

Bloomberg: нова нафтова угода провальна для Росії
Фото: AP

За даними агентства, російська влада змушена була піти на угоду зі скорочення видобутку нафти в якості заходу з боротьби з економічною кризою, що розгорнулася в країні на тлі коронавирусу

Умови угоди зі скорочення видобутку нафти, досягнуті ОПЕК+ 12 квітня, можна вважати провалом для Росії. Про це пише Bloomberg.

Попередня угода, що діяла з 2016 року, розвалилася на початку березня після того, як Росія і Саудівська Аравія не змогли домовитися про умови її пролонгації. Ер-Ріяд тоді пропонував скоротити її на другий квартал на 1,5 млн барелів, третина з яких припала б на Росію, проте Москва визнала такий рівень занадто високим і відмовилася.

Після розпаду угоди Саудівська Аравія оголосила цінову війну і різко наростила видобуток з 9,8 млн барелів до 12,3 млн. Росія зі свого боку залишила її на колишньому рівні близько 11,2 млн барелів.

Протягом березня ціни на сировину, які і так падали через низький попит на тлі коронавирусу, обвалилися удвічі і наблизилися до мінімумів з початку століття.

Напередодні ОПЕК+ після чотириденних переговорів все-таки погодила умови нової угоди, згідно з якими видобуток знизять на 9,7 млн барелів на добу з 1 травня 2020 року до початкй травня 2022 року. Базовим рівнем для скорочення видобутку буде 11 млн барелів на добу. Росія і Саудівська Аравія в рамках угоди знизять видобуток на 2,5 млн барелів на добу кожна.

«На тлі обвалу ринку [президент Росії Володимир] Путін погодився на скорочення видобутку нафти на 2,5 млн барелів на добу від контрольного рівня в 11 млн барелів (враховує газовий конденсат). Це в чотири рази більше, ніж скорочення, від якого він відмовився на початку березня, і більше, ніж скорочення, на яке доведеться піти Саудівськійї Аравії, якщо відраховувати від березневого рівня», - пише агентство.

Джерела Bloomberg у Кремлі заявили, що хоча угода і принесла полегшення Москві, вона виглядає як «хвороблива невдача» Росії. Однак російська влада змушена була піти на таке рішення в якості заходу з боротьби з економічною кризою, що розгорнулася в країні на тлі коронавирусу, сказав співрозмовник агентства.

Напередодні угоди співвласник «Лукойлу» Леонід Федун порівняв її з Брестським миром 1918 року між Радянською Росією і Німеччиною, назвавши останній необхідним, проте принизливим і важким. За словами топ-менеджера, без угоди до літа світові сховища виявилися б переповненими, і Росії все одно довелося б зупинити свердловини і продавати нафту за $15-20 за барель. Угода ж дозволяє забезпечити рівень цін на сировину Brent у $30-40.

У Кремлі під час переговорів про нову угоду заявляли, що не вважають, що Росію програла. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков зазначав, що від угоди виграють усі. У понеділок, 13 квітня, представник Кремля заявив, що угода дозволила уникнути хаосу на нафтових ринках.

Нагадаємо, 12 квітня Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК), Росія та інші нафтовидобувні країни домовилися про найбільше в історії скорочення видобутку нафти – на 9,7 млн барелів на добу.

Після цього президенти РФ та США Володимир Путін і Дональд Трамп, а також король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд провели тристоронні телефонні переговори.

Напередодні Організація африканських виробників нафти пообіцяла скоротити обсяги видобутку палива, підтримавши таким чином зусилля країн ОПЕК+ і держав, які не беруть участі в угоді щодо стабілізації нафтового ринку.

Раніше повідомлялося, що цього тижня організація країн-експортерів нафти ОПЕК+ погодилася скоротити видобуток на 10 мільйонів барелів на день. РФ також погодилася на значущі скорочення видобутку нафти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: