Британія позбавить російських олігархів «золотих віз»

Британія позбавить російських олігархів «золотих віз»
Британські урядовці планують переглянути статус всіх, хто раніше отримав «золоту візу»
фото з відкритих джерел

Російські товстосуми втратять право на купівлю нерухомості у Британії

Велика Британія заявила про закриття програми отримання інвесторських віз першого рівня та ініціювала перегляд статусу всіх, хто її отримав раніше. Про це повідомила міністерка внутрішніх справ країни Пріті Пател.

«Це лише початок нашої нової боротьби із шахрайством і незаконним фінансуванням», – додала вона і анонсувала ухвалення плану боротьби з шахрайством і закону про економічні злочини для захисту платників податків.

Програма інвесторської візи першого рівня, відома також як програма «золотих віз», була запроваджена у 2008 році. Відповідно до неї, будь-який іноземний громадянин, який вклав у Велику Британію понад два мільйони фунтів стерлінгів, має право отримати посвідку на тимчасове, а згодом – і постійне проживання в країні.

Залежно від розміру інвестицій змінювався і термін розгляду заявки: для інвестицій до п’яти мільйонів фунтів стерлінгів – п’ять років, до 10 мільйонів фунтів стерлінгів – три роки і понад 10 мільйонів – два роки. Програма «золотих віз» була популярною серед росіян: з 2008 року нею скористалися майже 2600 громадян РФ.

У 2015 році Міністерство внутрішніх справ Великої Британії запровадило зміни до програми, зокрема збільшивши кількість перевірок щодо походження інвестицій у заявників. У 2020 році британський парламент звертався до уряду з проханням посилити вимоги до видання «золотих віз» на тлі повідомлень про зростання впливу Росії в країні.

Першим про скасування програми «золотих віз» 16 лютого повідомило Financial Times. Видання посилалося на наближених до глави британського МЗС співрозмовників, які вважали цей крок необхідним для боротьби з відмиванням коштів – зокрема з боку громадян Росії та Китаю, серед яких програма користувалася популярністю.

Додамо, що 17 лютого Міністерство оборони Великої Британії оприлюднило сьогодні карту, на якій зображено можливі маршрути російської армії, якщо та вирішить вторгнутися в Україну.

Крім того, Лондон збільшує фінансову підтримку України до £100 мільйонів. Про це заявила у четвер на брифінгу в Києві глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс.

17 лютого було офіційно оголошено, що Україна, Польща та Велика Британія офіційно започатковують новий тристоронній формат співпраці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: