Конфлікт між Росією і Україною може загостритися – генсек ОБСЄ

Конфлікт між Росією і Україною може загостритися – генсек ОБСЄ

Генсек не вірить у нові імпульси для примирення в осяжній перспективі

З окремих осередків вогню може розгорітися величезна пожежа, заявив Томас Гремінгер

Конфлікт між Росією і Україною може знову загостритися, застерігає Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

«У мене є побоювання, що може виникнути ланцюгова реакція. Там, де у них виникають окремі вогнища, де спалахує полум'я, коли-небудь, вільно чи мимоволі, відбудеться ескалація», - заявив генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер в інтерв'ю, опублікованому в понеділок , 24 грудня, в німецькому виданні Neue Osnabrücker Zeitung.

За словами Гремінгера, «з окремих осередків вогню може розгорітися величезна пожежа». Він вказав на такі місця можливої ескалації конфлікту, як окупований Крим і лінію розмежування на Донбасі, а також згадав «нелегальні вибори» на території «ЛНР» і «ДНР».

«Слід виходити з того, що бунтівним (так званим – ред.) республікам, якщо вони виявляться під військовим тиском, знову буде надаватися підтримка з Росії», - підкреслив генсек ОБСЄ, закликавши Кремль продемонструвати добру волю для того, щоб відродити взаємодовіру. Таким жестом доброї волі могло б стати «звільнення 24-х затриманих моряків і повернення трьох захоплених судів».

Але Гремінгер не очікує прориву на мирних переговорах в доступному для огляду майбутньому, оскільки «політична воля для примирення просто відсутня». Було б добре отримати нові імпульси від «нормандської групи», що складається з Німеччини, Франції, України і Росії, але «на даний момент нам, на жаль, до цього дуже і дуже далеко», підсумував генсек ОБСЄ.

Як відомо, уже 19 із 24 захоплених росіянами у районі Керченської протоки українських моряків визнали себе військовополоненими.

25 листопада 2018 року в результаті збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені українські військові кораблі, а члени екіпажів захоплені в полон. Після нетривалого перебування у Криму українські моряки були перевезені в Москву: трьох поранених помістили в СІЗО «Матросская тишина», решту 21-го утримують в СІЗО «Лефортово».

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: