Міграційна криза. Експерт розповів, як Путін вдало погрався Лукашенком

Міграційна криза. Експерт розповів, як Путін вдало погрався Лукашенком
На думку директора New Geopolitics Research Network, Кремль використовує Лукашенка як інструмент впливу на ЄС
фото: Getty Images

Міграційна криза є частиною більшого задуму з дестабілізації регіону, – експерт з безпекових питань

Міграційна криза, яка виникла на польсько-білоруському кордоні, є частиною ширшого задуму з розхитування ситуації в регіоні. Таку думку висловив експерт з безпекових питань, директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь під час експертної дискусії «Міграційний шантаж Лукашенка: наслідки та подальші виклики», повідомляє «Главком».

«Для мене очевидно, що цю міграційну кризу організував не Лукашенко, бо Лукашенко не має таких ресурсів, зокрема, в нього немає такої агентурної мережі на Близькому Сході, щоб так швидко й ефективно організувати перекидання мігрантів до Європи, тому впевнений, що це операція Кремля й Лукашенко використовується тут, як інструмент. Звісно, він погодився на це і саме тому був втягнутий у цю авантюру», – відзначив експерт.

Самусь припустив, що кризові ситуації у регіоні, що виникали в останній період, пов'язані одним задумом.

«Якщо дивитися взагалі, що відбувається у нашому регіоні. Це й енергетична криза, яка, очевидно, створена Кремлем для досягнення успіху з «Північним потоком – 2», нарощування військової присутності Росії на кордонах України й демонстрації підготовки до проведення військових операцій різного рівня, так само і міграційна атака. Все це абсолютно формується за одним задумом і визначеними цілями якраз з Кремля», – сказав Самусь.

Експерт відзначив, що міграційна криза на польсько-білоруському кордоні – це один із комплексу заходів, мета якого наростити рівень суперечностей у регіоні та всередині ЄС.

«Знову ж таки виникають суперечності між Німеччиною та Польщею, між Німеччиною й іншими країнами ЄС, формується кілька груп в ЄС, які по-різному думають і про міграційну кризу, і про військову присутність, і про енергетичну кризу, тому думаю, що ця ситуація ще раз підкреслює важливість стійкості, яка досягається солідарністю, як в рамках ЄС, так і в рамках НАТО і регіону», – вважає Самусь.

Водночас мета фізичного потрапляння мігрантів на територію ЄС через Польщу не стояла.

«Для Кремля не принципово, чи прорвуться мігранти в ЄС, чи залишаться вони в Білорусі, чи підуть в Україну. Вони вже досягли своєї цілі, створивши напруження. Якщо вони залишаться у Лукашенка й почнуть штурмувати адміністрацію Лукашенка – Путін може йому допомогти у цій ситуації, ввівши ще й свої війська. Якщо вони підуть до Польщі – виникне криза між опозицією та правлячою партію», – пояснив експерт.

Зазначимо, упродовж минулої доби кількість спроб мігрантами незаконно перетнути білорусько-польський корон дещо збільшилася у порівнянні із попередніми днями.

Нагадаємо, 24 листопада на кордоні України з Республікою Білорусь розпочалася спільна спеціальна прикордонна операція «Полісся». Вона координується Державною прикордонною службою України та проводиться спільно з силами Національної гвардії, Національної поліції, ЗСУ та іншими задіяними резервами.

Раніше повідомлялося, що, за словами польського прем’єра Матеуша Моравецького, потік мігрантів з Білорусі значно зменшився, ніж під час піку, який був місяць тому.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: