Поліція Німеччини розслідує можливу атаку звуковою зброєю на дипломатів США

Поліція Німеччини розслідує можливу атаку звуковою зброєю на дипломатів США
Дослідники загадково синдрому стверджують, що розлади проявляються через звукове втручання
фото з відкритих джерел

У співробітників посольства в Берліні проявляються симптоми так званого гаванського синдрому

Берлінська поліція з серпня веде розслідування можливої атаки звуковою зброєю на співробітників розташованого в місті американського посольства. Від неї могли постраждати кілька американців у Німеччині і близько 200-в інших країнах, пише «Радіо Свобода».

У співробітників посольства в Берліні відзначені симптоми так званого гаванського синдрому, повідомляє журнал Der Spiegel. Він названий так по першому зафіксованому випадку можливих атак. З кінця 2016 року американські дипломати в Гавані повідомляли про сильні головні болі, нудоту, втому і погіршення координації і слуху.

Вперше про «гаванський синдром» писали в 2016 році, коли співробітники американської дипмісії і їх родичі на Кубі скаржилися на такі симптоми, як втрата слуху, нудота, головні болі і розлад рівноваги. Після цього Вашингтон вислав 15 кубинських дипломатів через нездатність острівної держави вжити належних заходів для захисту американського персоналу. Агентство Associated Press тоді отримало аудіозапис атаки і описало турбують звуки: «високочастотний звук цвіркунів, поєднаний з дряпанням нігтями по дошці».

Журнал Politico в травні повідомляв, що організаторами атаки може виступати російська військова розвідка ГРУ, проте точних доказів цьому поки немає. Один з останніх випадків можливого впливу зафіксований кілька тижнів тому-постраждалим міг стати співробітник ЦРУ, який супроводжував у поїздці до Індії директора служби Вільяма Бернса, передає The New York Times.

Імовірно, синдром виникає після впливу звуковим або мікрохвильовим зброєю. У п'ятницю президент США Джо Байден підписав закон про виплату компенсацій постраждалим від Гаванського синдрому. Документ був підтриманий в Конгресі представниками Демократичної і Республіканської партій.

Раніше, у США заявили, що країні необхідно помститися Росії за випадки прояву «гаванського синдрому» у американських держслужбовців за кордоном. Про це заявив оглядач американського видання 19fortyfive Джейсон Кіллмейер.

За його словами, інциденти з нездужанням у американців відбуваються не без «втручання ззовні». Консенсус полягає в тому, що в цих атаках винна Москва, підкреслив журналіст. Він також додав, що, ймовірно, для подібних атак використовується зброя зі спрямованою енергією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: