Польща сьогодні відзначає 100-річчя відновлення незалежності

Польща сьогодні відзначає 100-річчя відновлення незалежності
У Варшаві пройде Марш незалежності - щорічна хода, яка організовується націоналістами й ультраправими

У багатьох містах Польщі відбудуться марші націоналістів

Сьогодні Польща відзначає День незалежності. У цьому році виповнюється 100 років з моменту відновлення незалежності Республіки.

З нагоди свята в різних містах країни заплановані різноманітні заходи, ходи і марші.

Основні офіційні урочистості за участю президента країни Анджея Дуди відбудуться у центрі Варшави опівдні, там біля Могили невідомого солдата відбудеться урочиста зміна варти та огляд військ. Рівно опівдні в усіх містах Польщі пролунає державний гімн країни - Мазурка Домбровського.

У другій половині дня у Варшаві має пройти Марш незалежності - щорічна хода, яка організовується націоналістами й ультраправими. Як правило, в цьому заході беруть участь кілька десятків тисяч людей, він супроводжується ксенофобськими гаслами і провокаційними транспарантами.

Через можливі провокації мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц цього року заборонила ходу.

Після заборони проведення Маршу Незалежності керівництвом столиці повідомлено, що замість цього відбудеться спільний марш під польськими національними прапорами.

У результаті, як повідомив міністр Войцєх Колярський з Канцелярії президента, в неділю 11 листопада глава Польщі відкриє в столиці Біло-червоний марш: «Він матиме характер державної події. Після вчорашніх розмов організаторів з Товариства «Марш Незалежності» та урядової сторони вдалося узгодити, що відбудеться один спільний великий патріотичний марш. Президент Анджей Дуда, який є патроном Біло-червоного маршу, розпочне цю подію своїм виступом о 15.00 годині, і ми рушимо в напрямку кругового перехрестя Вашингтона».

Посольство України в Польщі попередило про можливі провокації, які у Варшаві планують польські радикальні організації.

День незалежності Польщі був започаткований у 1937 році і приурочений до дати закінчення Першої світової війни, після якої почався процес відновлення державності.

Торік марш пройшов під гаслом «Ми хочемо Бога». За оцінками поліції, у ньому взяли участь близько 60 тисяч людей. Серед банерів були написи «Всі різні, всі білі» або «Європа тільки для білих», «Пам'ятаємо про Львів та Вільнюс».

ЗМІ також повідомляли про скандування гасел «Sieg heil!», «Біла сила» та «Євреї - геть з Польщі».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: