США, Британія, Франція та Німеччина виступили із заявою після отруєння екс-шпигуна

США, Британія, Франція та Німеччина виступили із заявою після отруєння екс-шпигуна

Країни покладають відповідальність за отруєння на Росію

США, Велика Британія, Франція та Німеччина виступили зі спільною заявою, у якій наголосили, що відмова Росії відповісти на питання Британії щодо отруєння екс-шпигуна Скрипаля вказує на її відповідальність. Про це йдеться у заяві лідерів чотирьох держав, яка розміщена на сайті німецького уряду.

Трамп, Мей, Меркель та Макрон наголошують, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

«Це є нападом на суверенітет Сполученого Королівства. Така практика явно порушує положення Конвенції про хімічну зброю і міжнародне право. Це загрожує всій нашій безпеці», - йдеться у повідомленні.

Відзначається, що Британія докладно роз’яснила своїм партнерам, що відповідальність за цей напад швидше за все буде нести Росія. Вони підтримують оцінку Сполученого Королівства, що Росія не надала правдоподібного альтернативного пояснення у справі Скрипаля.

«Відмова Росії відповісти на законні питання уряду Сполученого Королівства є додатковим доказом її відповідальності. Ми закликаємо Росію прокоментувати будь-які питання, пов'язані з нападом в Солсбері», - уточнюється у заяві.

Глави держав наголосили, що Росія має у повній мірі розкрити програму «Новічок» Організації із заборони хімічної зброї (OPCW).

Раніше стало відомо, що Британія припиняє двосторонні зв'язки з Росією.

У середу Велика Британія вирішила вислати з країни 23 російських дипломата, тому що уряд вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Посольство Росії назвало рішення Великої Британії про висилку 23 дипломатів РФ неприйнятним.

12 березня британський прем'єр Тереза Мей оголосила, що з «високою імовірністю» Росія винна у спробі вбивства Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

15 березня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що безрозсудна поведінка Росії протягом багатьох років стала фоном для отруєння на території Великої Британії екс-російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: