Турецькі спецпризначенці прибули до Лівії

Турецькі спецпризначенці прибули до Лівії

Відправка солдатів до Лівії уможливилась після того, як парламент Туреччини надав уряду країни відповідний мандат строком на один рік

Про підтримку Анкару попросив уряд національної єдності країни, який воює з «Лівійською національною армією» командувача Халіфа Хафтара.

Турецькі сили спеціального призначення прибули до Триполі для захисту і підтримки уряду національної єдності Лівії. Про це у п’ятницю, 17 січня, повідомили телеканали «Аль-Арабія» і «Аль-Хадата» з посиланням на джерела. До столиці Лівії також прибули турецькі військові, частина з них займеться навчанням лівійських бійців, а частина – розвідкою, повідомляє DW.

Нагадаємо, відправка солдатів до Лівії уможливилась після того, як 2 січня парламент Туреччини надав уряду країни відповідний мандат строком на один рік. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що метою перебування турецьких військових солдатів у Лівії не є участь у бойових діях, а «підтримка легітимного уряду та запобігання гуманітарній трагедії».

26 грудня 2019 року уряд національної єдності Лівії офіційно попросив Туреччину про «повітряну, сухопутну та морську» військову підтримку, щоб відбити наступ на Триполі з боку загонів «Лівійської національної армії» (ЛНА). Парламент країни, який засідає на сході країни та протистоїть уряду в Триполі, 4 січня проголосував проти військової присутності Туреччини, скасувавши угоди, які керівник уряду національної єдності Фаїз Сарадж підписав наприкінці листопада 2019 року з Ердоганом. Меморандум про військове співробітництво дозволяв Анкарі розмістити своїх військових інструкторів та озброєння у Лівії за запитом уряду цієї країни.

4 квітня 2019 року командувач ЛНА Халіфа Хафтар наказав своїм підрозділам розпочати наступ на столицю країни Триполі. Уже кілька місяців інтенсивні бої довкола міста не вщухають.

На сьогодні в Лівії зберігається двовладдя. На заході країни у столиці Триполі перебуває сформований за підтримки ООН уряд національної єдності. Натомість на сході, у місті Тобрук, розташований парламент. Влада у цій частині країни функціонує незалежно від Триполі та спирається на ЛНА на чолі з Халіфою Хафтаром. Він отримує військову підтримку з боку Єгипту та Об’єднаних Арабських Еміратів. Експерти кажуть і про підтримку Хафтара Москвою.

Нагадаємо, так звана Лівійська національна армія (ЛНА) бунтівного генерала Халіфи Хафтара та визнаний ООН уряд національної єдності Лівії звинувачують одне одного в порушеннях перемир’я. Наразі ситуація на фронтах Лівії спокійна.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: