Агія Загребельська українська юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України з 2015 по 2019 рік

Китай продовжує підминати під себе економіку Росії

Обсяг торгівлі між Китаєм і Росією з січня по серпень досяг 117,2 мільярда доларів
фото з відкритих джерел

Кремль продовжує шукати партнерів, які б допомогли пережити західні санкції

Сі Цзіньпін таки поїде до Самарканди, де передбачається, що буде путін та відбудеться двостороння зустріч між ними.

Це буде перша поїздка Сі закордон після початку пандемії.

«Сі візьме участь у саміті ШОС у рамках першого закордонного візиту після пандемії, демонструючи зосередженість на дипломатії сусідства», – заголовок статті китайського партійного таблоїду про саміт.

Голова КНР Сі Цзіньпін внесе більше китайської мудрості до ШОС, яка залишається згуртованою та привабливою для потенційних нових членів, – пише таблоїд.

Очікується, що у саміті візьмуть участь Путін, прем'єр-міністр Пакистану Шехбаз Шаріф, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент Ірану Ебрахім Раїсі.

За словами офіційного представника Міністерства закордонних справ КНР Хуа Чуньїна, Сі також відвідає з державним візитом Казахстан та Узбекистан з 14 по 16 вересня на запрошення президентів цих двох країн.

«ШОС, перша міжнародна організація, названа на честь китайського міста, має унікальне значення для китайської дипломатії, оскільки включає сусідів Китаю, регіональні держави, ключових партнерів по БРІ і відіграє важливу роль у координації регіональних справ», – пише таблоїд.

Вибір саміту ШОС як мета свого першого закордонного візиту після пандемії свідчить про те, яке велике значення Сі надає ШОС і що Китай приділяє особливу увагу дипломатії сусідства, сказав у понеділок Global Times Лі Цзигуо, старший науковий співробітник Китайського інституту міжнародних досліджень.

Ван Івей, директор Інституту міжнародних відносин при Університеті Ренмін Китаю, підкреслив, що ШОС, на яку припадає 41% населення світу і 24% світового ВВП і яка приваблює все більше країн для вступу, має відіграти ключову роль в інтерпретації та демонстрації нових форм міжнародних відносин, нових форм міжнародних організацій та відображення нових форм людської цивілізації.

Чжан Хун, експерт із вивчення Східної Європи з Китайської академії суспільних наук (CASS), вважає, що поїздка Сі та його участь у саміті ШОС послужить новим поштовхом для подальшого розвитку співпраці з країнами Центральної Азії та Південної Азії та просування БРІ.

Вісім країн мають статус повноправних членів ШОС: Китай, Росія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Пакистан та Індія; чотири країни – Афганістан, Білорусь, Іран та Монголія – мають статус спостерігача, а шість країн – Азербайджан, Вірменія, Камбоджа, Непал, Туреччина та Шрі-Ланка – статус партнера з діалогу.

Одне із ключових питань порядку денного саміту в Самарканді – розширення членства. Глави держав ШОС ухвалять меморандум про зобов'язання Ірану щодо набуття членства в ШОС. ШОС також отримала заявку Білорусі, та процедури прийому можуть розпочатися на саміті у Самарканді.

Саудівська Аравія, Катар та Єгипет офіційно стануть партнерами з діалогу ШОС із підписанням відповідних документів, будуть проведені переговори щодо надання статусу партнера з діалогу Бахрейну, Мальдівам та іншим державам.

Чжан Хун із CASS розглядає саміт як привід для двосторонньої взаємодії, де Сі та глави інших держав можуть обмінятися думками та зміцнити взаємну довіру. Чжан, зокрема, згадав про можливі двосторонні зустрічі Сі з Путіним та Моді.

Востаннє Сі зустрічався з Путіним у лютому на старті зимових Олімпійських ігор у Пекіні, і китайські аналітики вважають, що перша зустріч двох найвищих лідерів після російсько-українського конфлікту визначить напрямок подальшого розвитку двосторонніх відносин.

На тлі масштабних західних санкцій проти Росії обсяг торгівлі між Китаєм і Росією з січня по серпень зріс на 31% у річному обчисленні і досяг 117,2 мільярда доларів, і обидві країни щойно домовилися про перехід у валюті оплати за газ із долара США на китайський юань та російський рубль.

Чжао Хуейронг, також із CASS, раніше повідомив Global Times, що з урахуванням потреб країн-членів у фінансовій співпраці, ШОС може в майбутньому розширити масштаби розрахунків у національній валюті та валютних свопів, а також вивчити можливість створення незалежної платіжної системи.

Враховуючи різке збільшення обсягів торгівлі між Китаєм, Росією та Індією після кризи в Україні, а також те, як конфронтація під керівництвом США проти Китаю та Росії порушила глобальну економіку та стабільність ланцюжків поставок, ШОС може стати платформою для економічної багатосторонності та стимулювання регіональної економічної інтеграції, вважають аналітики, – фантазує таблоїд комуністичної партії КНР.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: