Іван Киричевський Журналіст, незалежний експерт

Далекобійні крилаті ракети міняють ситуацію на нашу користь

Чорноморський флот РФ отримав ще більше побоїще, аніж коли було потоплено крейсер «Москва»
фото: ЗСУ

Удар по базі в тимчасово окупованому Севастополі – то була робота Повітряних сил України

Ну що, у нас таки є далекобійні крилаті ракети, які дуже ефективно б’ють по росіянам.

Так, Повітряні Сили уже заявили, що удар по базі в тимчасово окупованому Севастополі – то була їх робота.

Але скоріш за все це був саме «Нептун», модифікований для ударів по наземним цілям, про який раніше згадували деякі західні ЗМІ з посиланням на «джерела в Міноборони України».

(Ну хоча би тому, що у нас навряд чи є настільки багато західних ракет, щоб їх зараз вистачало не тільки на тили армії РФ, але й тепер по об'єктам ЧФ РФ також).

Там мова була про те, що наші конструктори переробили оригінальну протикорабельну ракету Р-360 від «Нептуна» так, щоб маса бойової частини виросла від 150 кг до 300 кг, дальність стрільби – від 280 км до мінімум 400 км (бо заявлялись амбіції, щоб така КР могла дістати навіть до Москви).

Масу БЧ й дальність польоту навряд чи можна збільшити без конструктивних переробок у самій ракеті, тому схоже, що й пускову установку, і шасі загалом під модифікований «Нептун» довелось переробляти взагалі.

Ймовірний зовнішній вигляд цього ракетного комплексу може ще тривалий час бути під секретом, як це є наприклад із береговими пусковими установками під «Гарпуни», які нам дали країни Заходу.

Хоча з іншої сторони, яка насправді різниця, як виглядає перероблений «Нептун», якщо цей «виріб» наочно показав свою ефективність, і сьогодні Чорноморський флот РФ отримав ще більше побоїще, аніж коли було потоплено крейсер «Москва».

Рашисти уже визнають, що в результаті нашого удару було пошкоджено великий десантний корабель «Минск» та одна із субмарин проекту «Варшавянка» – носій 4-х ракет «Калибр», які стояли в доках 13-го судноремонтного заводу.

Але ж супутникові знімки показують, що в доках того ж 13-го СРЗ стояв і більш цінний корабель – один із фрегатів проекту 11356, що може нести аж 8 ракет «Калибр». І це при тому, що окупанти в Криму зараз мають лише два кораблі цього типу, третій «застряг» в Середземному морі після 24 лютого 2022 року, тому був вимушений піти взагалі на Балтику.

На такий день ми навряд чи могли взагалі сподіватись, тому його варто як мінімум запам'ятати.

Читайте також: Уперше в історії. Чому атака на ворожі кораблі у Севастополі – це новий етап війни
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: