Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Міхаїл Горбачов як дзеркало російського лібералізму

Останній генсек насправді хотів зберегти імперію
фото з відкритих джерел

На Заході побутує хибна думка, нібито Горбачов сприяв розпаду СРСР

«Про мертвих або добре, або нічого...» Традиційно висловлювання обривають на цьому місці. Мабуть, тому, що це зручно. Але повністю фраза давньогрецького політика, законодавця та поета Хілона звучить інакше: «Про мертвих або добре, або нічого, крім правди». Відчуваєте різницю?

Тож на прохання відомого американського журналіста Оскара Аси висловив свою оцінку останнього генерального секретаря КПСС, першого і останнього президента СРСР Міхаїла Горбачова.

На Заході побутує хибна думка, нібито Горбачов сприяв розпаду СРСР. Зовсім ні, Горбачов намагався його втримати. СРСР сконав природною смертю, як сконали до нього усі імперії і як зрештою сконає Російська імперія в її нинішньому вигляді.

Німці вдячні Горбачову за повалення Берлінського муру. Але СРСР через два роки після адресованого Горбачову заклику Рейгана пішов на цей крок не від доброго життя. СРСР, знов-таки, не міг уже той мур втримати, та й сенсу не було після того, як уряд Угорщини у вересні 1989 року заявив про відкриття кордонів, і туди одразу ринули тисячі східних німців.

Демонтаж Берлінського муру з боку СРСР був таким же «жестом доброї волі», як і затоплення крейсеру «Москва». Як і мантри про «перебудову» та «гласність». Вони потрібні були «лібералу» Горбачову, щоб з допомогою Заходу утримати СРСР на плаву. Це все було, сказати б, для зовнішнього вжитку і навіть принесло Горбачову Нобелівську премію миру.

Але того самого 1989 року, коли впав Берлінський мур, відбувся кривавий розгін радянськими військами мирної демонстрації в Тбілісі. А наступного, 1990, коли Горбачов одержав Нобелівську премію миру – були Карабах, введення радянських військ і оголошення надзвичайного стану в Баку, а згодом введення радянських танків до Вільнюса й економічна блокада Литви, сутички радянських військових з протестантами в Єревані.

А ще раніше проти імперії та очолюваної Горбачовим партії масово виступили українці. «Хай живе КПСС на Чорнобильській АЕС!» Пригадуєте це гасло? З нього постав Народний рух України.

«Ліберал» Горбачов хотів імперію зберегти. Покращити, лібералізувати, але зберегти. Цього ж хочуть і сьогоднішні російські ліберали.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: