Віктор Андрусів Політичний та громадський діяч

«Война дело молодых» або як Росія знищує свою молодь

Саме молодь найбільше проти мобілізації, 44% вважають, що часткова мобілізація не була потрібна
фото: Reuters

Путін завдає неправної шкоди не тільки сьогоднішній Росії, він ослабляє її на десятиліття

Тягар будь-якої війни, в першу чергу, лягає на молодь. Саме на цю групу як правило припадає найбільша кількість учасників бойових дій. І Росія тут не виключення. І от що цікаво, згідно опитування проведеного ІКАР (Інститутом конфліктології та аналізу Росії) – ця група має серйозно інші погляди на війну ніж інші.

Взагалі, молоді в Росії не позаздриш – це і без війни в Україні була найменш чисельна вікова група 20-29. Станом на 2022 рік їх чисельність складає 14,7 млн осіб, або 10% від всього населення. Росія переживала демографічну кризу народжуваності з 1992 по 2007 рік, пік якої прийшовся на 1997-2001. Тобто найбільше воює зараз найменша група, яка стає ще меншою в результаті загибелі.

Подивимося, що думає ця група про війну чи СВО, згідно опитування. Відповідаючи на питання про напрямок розвитку подій в Росії саме серед молоді найбільше думають, що події розвиваються в неправильному напрямі 28%, проти 24% середнього покоління, і 18% старшого. Молодь також найменше згідна терпіти проблеми – 17% готових терпіти, проти 19% середнє покоління та 29% старше. І активно готова висловлювати незгоду з соціально-економічними проблемами шляхом протестів – 68%.

Серед молоді найбільше родичів, друзів і знайомих, яких мобілізували. Так, 20% сказали, що кілька знайомих мобілізовані, тоді як ствердно відповіли 12% середнє покоління і 4% старше. Саме молодь найбільше проти мобілізації, 44% вважають, що часткова мобілізація не була потрібна, так само думають тільки 29% середнього покоління і 15% старшого. Ще більше молодих проти загальної мобілізації 54% – не підтримують, серед середнього покоління таких тільки 35%, а старшого – 24%.

Нарешті найбільше молоді підтримують завершення СВО вже завтра – 84%, тоді як серед середнього покоління таких – 72%, а серед старшого – 58%. Як бачимо, серед молоді найменше путінського одобрямса. Це добре, оскільки молодь рушій майбутніх протестів.

Знищуючи власну молодь росіяни завдають собі непоправної шкоди в майбутньому. Найближчі 20-30 років саме ця група має складати основу робочих місць в економіці. Враховуючи, що багато з них гине у війні, і багато будуть поранені – молодь в Росії, приєднається до пенсіонерів в частині соціального тягаря на бюджет. Тоді як економіку будуть робити китайці та представники інших азійських країн.

Путін завдає неправної шкоди не тільки сьогоднішній Росії, він ослабляє її на десятиліття. А тому увійде в історію, зовсім не як великий відновлювач російської величі, а як останній цар – невдаха, або просто ху..ло.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: