Детективи НАБУ затримали екс-помічника Каськіва

Детективи НАБУ затримали екс-помічника Каськіва

НАБУ і САП підозрюють 10 осіб в участі у злочинній організації з заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі

24 липня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали та повідомили про підозру в участі у злочинній організації з заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі, що призначались для реалізації низки національних проектів, за ст. 255 ч.1, ст.28 ч.4 - ст.191 ч.5 Кримінального кодексу України десятому ймовірному учаснику злочину. Вказана особа виявилася колишнім водієм і помічником голови «Держінвестпроекту», повідомляє прес-служба НАБУ.

На переконання детективів, екс-помічник колишнього голови «Держінвестпроекту» Владислава Каськіва  відкривав рахунки в банківських установах, які в подальшому використовувались для легалізації (відмивання) грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

За даними слідства, у 2012 році з державного бюджету України виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів. Зокрема, проектів «Якісна вода», що передбачав встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води, та «Олімпійська надія-2022», за яким мали бути зведені інфраструктурні об’єкти для проведення Зимових олімпійських ігор в Україні.

Зазначені проекти так і не були реалізовані. Водночас, частина грошових коштів, виділених на їхню реалізацію, була перерахована підконтрольними керівникам Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України підприємствами на рахунки підприємств-нерезидентів у банківських установах Латвійської Республіки. В подальшому, за даними слідства, кошти були виведені на рахунок компанії, підконтрольної двоюрідному брату колишнього голови Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами України.

Як встановило слідство, частина виведених коштів витрачена для придбання вертольоту «Robinson R44» та літака «Viper SD 4», якими користувався колишній керівник Агентства.

Загалом, у вчиненні згаданого кримінального правопорушення НАБУ і САП підозрюють десять осіб. Йдеться про:

- екс-заступника голови «Держінвестпроекту», який також був радником директора ДП «Державна інвестиційна компанія»;

- колишніх двох працівників «Держінвестпроекту»;

- колишнього директора ДП «Державна інвестиційна компанія»;

- трьох директорів приватних підприємств із ознаками фіктивності;

- рідного та двоюрідного братів голови «Держінвестпроекту»;

- колишній водій, помічник голови «Держінвестпроекту».

Досудове розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ розпочали у жовтні 2016 року після передачі відповідних матеріалів від Головного слідчого управління Національної поліції України.

Як повідомлялося, 1 листопада 2017 року з Панами в Україну екстрадовано колишнього керівника Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва. 

В Україні екс-посадовцю інкримінують заволодіння у 2012 році у змові з іншими особами коштами Державного бюджету України на суму близько 7,5 млн грн. Сам він відкидає свою провину.

Печерський районний суд ухвалив рішення застосувати щодо екстрадованого з Панами Каськіва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою два місяці з можливістю внесення застави.

Суд також зобов’язав Каськіва здати всі наявні закордонні паспорти, а також з’являтися за першою вимогою до слідчого та повідомляти про своє місцеперебування.

З Каськіва внесли заставу 160 тис. грн із його власних коштів. Крім того, Каськів перерахував до бюджету майже 7,5 мільйонів гривень.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомляв, що справу Каськіва передадуть в суд протягом 2-3 тижнів.

Раніше Луценко заявив, що Каськів може укласти угоду зі слідством.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: