Оксана Марченко рятує свою репутацію в українському суді

Оксана Марченко рятує свою репутацію в українському суді
Протягом 2014-2022 років Оксана Марченко у змові з кількома особами, зазначає слідство, профінансувала на 10,4 млн грн підрозділи окупаційної влади на території анексованого РФ Криму
фото з соцмережі Оксани Марченко

Дружина одіозного кума Путіна Оксана Марченко підозрюється у фінансуванні російських окупаційних угруповань

Дружина екснардепа Віктора Медведчука, відома теледіва Оксана Марченко через свого адвоката безуспішно намагалася скасувати вирок, ухвалений щодо підконтрольного їй директора ТзОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-тур» Олександра Яковлєва. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

У серпні цього року Яковлєв, обвинувачений у пособництві щодо фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території України, пішов на угоду про визнання винуватості та отримав 340 тис. грн штрафу.

Разом із тим, адвокат Оксани Марченко просила апеляційний суд скасувати вирок Яковлєву, а справу направити на досудове розслідування. Її аргументи зводилися до того, що Марченко не брала участі у розгляді цієї справи і, відповідно, не змогла реалізувати своє право на захист. За словами захисниці дружини Медведчука, попри те, що у вироку Яковлєву прямо не зазначено прізвища її клієнтки, однак окремі згадані обставини дають можливість ідентифікувати Оксану Марченко. Наприклад, у вироку є твердження про те, що кінцевий бенефіціар ТзОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-тур» причетний до вчинення злочину. За даними аналітичної системи Youcontrol, вказана компанія належить Оксані Марченко.

Крім цього, захисниця Марченко стверджує: у вироку Яковлєву викладені обставини, що містять формулювання про фактичне скоєння Марченко кримінальних правопорушень. А це вже, на думку адвоката, порушує право самої Оксани Марченко на справедливий судовий розгляд. Також всупереч презумпції невинуватості встановлює її винуватість у скоєнні злочину за відсутності обвинувального вироку щодо неї, наполягала захисниця дружини Медведчука.

Натомість Тернопільський апеляційний суд, де слухалася ця справа, не погодився з твердженнями адвоката Марченко. Також проти скасування вироку виступили прокурор, засуджений Яковлєв та його захисник.

«Суд першої інстанції не досліджував докази та не надавав будь-яку оцінку діям Оксани Марченко, а викладення формулювання обвинувачення у вироку є вимогою Кримінального процесуального кодексу і воно стосується лише Олександра Яковлєва. Цей вирок стосується та створює правові наслідки лише для нього і не стосується прав, свобод та інтересів Оксани Марченко… Посилання апелянта на те, що суд першої інстанції виклав у вироку назви юридичних осіб і зазначив про те, що їх посадові особи і довірені особи бенефіціарних власників цих юридичних осіб брали участь у вчиненні окремих діянь, не є підставою для однозначного висновку, що ці відомості стосуються саме Оксани Марченко», – дійшов висновків апеляційний суд.

Як повідомляв «Главком», у лютому 2023 року СБУ заочно оголосила підозру Оксані Марченко та її директорці з кримської фірми Інні Палій. За даними досудового розслідування, протягом 2014-2022 років Марченко у змові з кількома особами профінансувала на 10,4 млн грн підрозділи окупаційної влади на території анексованого РФ Криму. Гроші одержували так звані «Управление Государственной службы охраны при МВД Республики Крым» і «Федеральное государственное унитарное предприятие «Охрана» МВД РФ». Вони, зокрема, охороняли маєток сім’ї Медведчука-Марченко, який розташований у селі Оползневе поблизу Ялти.

Наприкінці березня 2015 року за вказівкою Оксани Марченко її підлеглі зареєстрували у Криму за російським законодавством ООО «Таврия-Инвест». Директором було обрано Інну Палій, громадянку України і мешканку Криму.

Новостворена організація найняла окупантське «Управление вневедомственной охраны Министерства внутренних дел по Республике Крым» на охорону  об’єкту нерухомості. Після чого Марченко із власних коштів надала кредит ООО «Таврия-Инвест» на суму 40,2 млн російських рублів, які у підсумку було спрямовано на фінансування незаконних збройних формувань окупаційної влади Криму.

Також Марченко долучила до злочинної змови підлеглого їй директора ТОВ «Інвестиційна компанія «СПОРТ-ТУР» Олександра Яковлєва. Він уклав угоду з фірмою окупантів «Охрана» МВД РФ» на оплатну охорону профілакторія «ЗАО «ФК «Динамо Киев», що у смт Сімеїз (Ялта). У дійсності, як з’ясувало слідство, фінансувалися збройні формування РФ, що діють на території Криму. За 2014-2016 роки на нібито охорону профілакторія «ЗАО «ФК «Динамо Киев» фірма Марченко сплатила 4,1 млн грн (11,7 млн російських рублів).

Окрім засудженого директора Яковлєва, у цій же резонансній справі під вартою сидить Дмитро Шуст. За матеріалами кримінальної справи, Дмитро Шуст проходить як довірена особа сім’ї Медведчука-Марченко. Начебто Шуст залучив вищезгаданого Олександра Яковлєва до підписання договору, за яким полилися мільйони для окупантів.

Крім цього, слідство зауважило, що підозрюваний не визнає вини і надає неправдиві свідчення. Суд узяв до уваги всі можливі ризики і на початку серпня продовжив арешт Шуста. Він перебуває в івано-франківському СІЗО.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Частка поляків, які підтримують прийом біженців з України, зростає
Поляки змінюють ставлення до українських біженців: результати опитування
За результатами опитування, збільшилася частка українців, які вважають, що відбудова триватиме понад 10 років
Відновлення України. Громадяни назвали чотири найбільші ризики
Нові санкції проти Росії, спільне виробництво зброї між Україною та США. Головне за 7 грудня
Нові санкції проти Росії, спільне виробництво зброї між Україною та США. Головне за 7 грудня
Німеччина може позбавити Україну фінансової допомоги
«Дірка» у бюджеті Німеччини може залишити Україну без грошей – Reuters
«Баба-Яга» – безпілотник сільськогосподарського призначення, який має велику вантажність, добру навігацію і автономний хід
Аналітики ISW повідомили, як «Баба-Яга» допомагає українським захисникам
Наслідки нічної атаки дронів на Крим
Нічна «бавовна» в Джанкої: названо попередні втрати рашистів (відео)
Проросійські партії «Взраждане» і Болгарська соціалістична партія виступили проти угоди
Парламент Болгарії ратифікував угоду про постачання Україні бронетранспортерів
Нельсон переконуватиме турецьких високопосадовців приєднатися до санкцій проти РФ
Заступник міністра фінансів США їде до Туреччини: переконуватиме приєднатися до санкції проти Росії
Шеремет вважає, що на лицьовому боці медалі можна зобразити Байдена
Депутат Держдуми з Криму запропонував заснувати медаль імені Байдена
Дата публікації новини: