ЮНЕСКО підрахувала збитки, завдані культурній спадщині України. Яка область найбільше постраждала

ЮНЕСКО підрахувала збитки, завдані культурній спадщині України. Яка область найбільше постраждала
Війна суттєво вплинула на розмаїття та багатство культури та культурної спадщини в Україні
фото ілюстративне

Найбільш постраждалим регіоном в Україні стала Харківська область

Повномасштабна війна Росії проти України завдала шкоди об’єктам культурної спадщини країни приблизно на $2,6 млрд. Про це передає CNN з посиланням на ЮНЕСКО.

«Станом на 24 лютого 2023 року загальна вартість збитку від ідентифікованих активів оцінюється у $2,6 млрд», – йдеться у звіті.

Зокрема, приблизно $1,7 млрд із цих витрат прийшлося на «історичні міста, будівлі та місця, наповнені визнаними культурними/соціальними цінностями», $650 млн на туристичні об’єкти, $143 млн на «рухомі культурні цінності та колекції, сховища культури» та $150 млн на «будівлі/майстерні/ательє, присвячені культурним і креативним індустріям».

Найбільш постраждалим регіоном в Україні стала Харківська область, яка зазнала 30% загальної шкоди своїм культурним цінностям, додається у звіті. Збитки оцінюються приблизно в $15,2 млрд, що включає втрати доходів від туризму, мистецтва, спорту, розваг, відпочинку, культурної освіти, творчих і культурних індустрій.

«Війна суттєво вплинула на розмаїття та багатство культури та культурної спадщини в Україні, завдаючи шкоди культурній інфраструктурі та активам, зменшуючи засоби до існування для творців, носіїв та практиків культури, обмежуючи доступ до культури та перешкоджаючи здійсненню культурних прав», – зазначили в ЮНЕСКО.

Раніше Світовий банк назвав шокуючу суму збитків внаслідок руйнування медзакладів за рік війни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: