Пішов із життя відомий український актор

Пішов із життя відомий український актор
Актор, член Національної спілки кінематографістів України, заслужений артист України Віктор Демерташ

Що стало причиною смерті, наразі не повідомляється

Актор, член Національної спілки кінематографістів України, заслужений артист України Віктор Демерташ помер у ніч з 24 на 25 грудня в лікарні в Феофанії.

Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомив голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач. 

18797_01Кадр з фільму «Яка у вас посмішка»

«Його душа відлетіла минулої ночі, в лікарні, у Феофанії... Віктор Демерташ (15.06. 1947 – 25.12. 2019) – український актор, народний артист України. 1972 року закінчив акторський ф-т ВДІКу, курс Бєлокурова. Той самий, на якому вчилися Людмила Єфименко-Іллєнко, Галина Логінова, Ніна Ільїна... Перша роль – Клаудіо у фільмі «Багато галасу даремне» (1973) Самсона Самсонова. Яскрава романтична зовнішність визначила акторське амплуа Демерташа, він грав персонажів, які виникали поруч центральних героїв, збагачуючи емоційну палітру екранного дійства, вносячи в нього якісь особливі яскраві барви. Досить пригадати ролі у фільмах «Капітан Немо», «Два гусари», «Капітан «Пілігріма», «Одісея капітана Блада», «Серця трьох»... З віком у ролях, зіграних Віктором Демерташем, з’являється більше психологічного наповнення, за короткі проміжки екранного часу йому вдавалося нюансувати поведінку своїх героїв точними, рельєфними характеристиками («Балаган», «Задля сімейного огнища», «Сіневір», «Чунгул», «Нюхач» та ін.)», – написав Тримбач.

3356Кадр з фільму «Капітан Немо»

За словами голови спілки кінематографістів, особлива сторінка творчості актора – ролі у фільмах Юрія Іллєнка. Починаючи з фільму «Лісова пісня. Мавка» (роль Куця), Демерташ знімався у всіх наступних Іллєнкових кінострічках – «Легенді про княгиню Ольгу» (князь древлян Мал), «Солом»яні дзвони», «Лебедине озеро. Зона» (блискуче зіграна роль прапорщика, охоронника – на мінімумі виражальних можливостей, що, власне, і характеризувало творчість актора останніх двох десятиліть), «Молитва за гетьмана Мазепу» (Кочубей).

«А ще Віктор Демерташ був прекрасним другом, на диво товариською і багатою на прояви уваги до своїх колег людиною. На жаль, останні роки дуже ускладнювались хворобами...

Прости мене, Вікторе, не завжди був я достатньо уважним до тебе, так і не погостював у твоєму теплому й щедрому домі. Царствуй там, чекай на нас – усі колись відлетимо слідом за тобою», – додав Тримбач.

Вічна пам′ять, вічна і добра пам′ять!

Віктор Демерташ народився 15 червня 1947 у Києві, у 1972 році закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії (курс В.Бєлокурова). 
Знявся у понад 100 радянських і українських стрічках, у тому числі «Як гартувалася сталь», «Багато галасу з нічого», «Капітан Немо», «Легенда про княгиню Ольгу», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Лебедине озеро. Зона» тощо. Серед останніх – «Синевир», «Нюхач», «Чунгул», «Брати. Остання сповідь».

Нагадаємо, померла одна з найпопулярніших авторок любовних романів.

Як повідомлялося, помер відомий актор, який грав у «Хрещеному батьку-2».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: