Найменшій жертві чотири роки. Як Нацполіція розслідує сексуальні злочини окупантів

Найменшій жертві чотири роки. Як Нацполіція розслідує сексуальні злочини окупантів
сексуальне насильство під час війни – це злочин без строку давності
фото з відкритих джерел

Поліцейські максимально залучені до відпрацювання деокупованих територій

Національна поліція України (НПУ) створила на деокупованих територіях восьми областей вісім спеціальних груп поліції для виявлення та фіксації статевих злочинів росіян в Україні. Про це інформує голова Нацполіції України Іван Вигівський.

«Сьогодні говорили про це на конференції, організованій Офісом Генерального прокурора – #U4J: Respect. Support. Justice – Повага. Допомога. Справедливість. Її мета – об’єднати зусилля держави і суспільства для допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, напрацювати методики ефективного розслідування цих злочинів», – поінформував голова Нацполіції.

За його словами, потерплі справді можуть мовчати роками, але вони мають бути готові до того, щоб документувати ці злочини і в майбутньому і притягнути всіх винних до відповідальності.

Він подякував усім ГО та міжнародним партнерам, які постійно долучаються до процесу навчання поліцейських і до тонкощів документування цих злочинів.

Водночас Нацполіція відкрила 70 кримінальних проваджень щодо сексуальних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні, зокрема 13 стосуються насильства щодо дітей.

«З часу повномасштабного вторгнення РФ в Україну слідчими Національної поліції розпочато 70 кримінальних проваджень за фактами вчинення військовими РФ сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом відносно щонайменше 79 постраждалих (жінки, чоловіки, діти) на території: Херсонської області – 40; Київської – 19; Донецької – 6; Харківської – 6; Запорізької – 5; Луганської – 2; Чернігівської – 1», – сказав Вигівський.

За його словами, за фактами скоєння сексуального насильства військовими РФ щодо дітей розпочато 13 проваджень. Наймолодшій жертві 4 роки. Цей злочин зафіксовано на Київщині, він був скоєний «фактично у присутності батьків». Найстаршій постраждалій від сексуального насильства, вчиненого військовими РФ – 82 роки. 

Зазначається, що злочини СНПК (сексуальне насильство під час конфлікту) – це порушення норм Міжнародного гуманітарного права, Женевських конвенцій. Законодавством України сексуальне насильство в умовах війни визначено злочином проти миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку та кваліфікується за статтею 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. 

«Говорити на таких дискусіях про сексуальне насильство під час війни критично важливо, і робити це потрібно дуже обережно і відповідально, щоб надати підтримку та допомогу постраждалим, та пояснити, що вони не лишаються з травмою сам на сам. І наша держава 🇺🇦 зробить все, щоб притягнути до відповідальності винних», – підкреслили в Нацполіції.

Раніше повідомлялося, що НАТО визнало злочини Росії проти України геноцидом, а кремлівський режим – рашизмом.

Читайте також: Київщина: Нацполіція показала уламки російських ракет (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: