Washington Post назвала Романа Червінського «координатором» атаки на «Північні потоки»

Washington Post назвала Романа Червінського «координатором» атаки на «Північні потоки»
За даними газети, Червінський заперечує свою роль у підриві «Північних потоків»
фото з відкритих джерел

За даними видання, полковник діяв не один і не займався плануванням операції

Газета Washington Post назвала 48-річного українського полковника Романа Червінського «координатором» атаки на газопроводи «Північні потоки». Видання при цьому не наводить жодних доказів і посилається на неназваних чиновників в Україні, Європі та інших людей, поінформованих про операцію. «Високопоставлений український військовий офіцер, який має глибокі зв'язки зі спецслужбами країни, відіграв центральну роль у вибуху газопроводу «Північний потік» у 2022 році», – повідомляє газета.

Як зазначає Washington Post, полковник діяв не один і не займався плануванням операції.

«Червінський підкорявся наказам вищих українських чиновників, які зрештою підпорядковувалися... Валерію Залужному», – розповіли газеті неназвані джерела.

Журналісти згадують витік документів, до якого причетний американський військовий Джек Тейшейра. У них нібито йдеться про те, що операція була розроблена таким чином, щоб президент Зеленський не був у курсі її підготовки, а усі причетні до планування та реалізації підпорядковувалися безпосередньо Залужному.

«Можлива роль Червінського ілюструє складну динаміку і внутрішнє суперництво уряду воєнного часу в Києві, де розвідка і військовий істеблішмент часто перебувають у напруженому протистоянні з політичним керівництвом країни», – пише видання.

Журналісти також стверджують, що у червні 2022 року про підготовку операції дізналася розвідка Нідерландів, після чого, за словами джерел, ЦРУ зв’язалося із Залужним і повідомило, що Сполучені Штати проти.

«Американські чиновники вважали, що операцію скасували, але виявилося, що її лише перенесли на три місяці. Ключові елементи залишилися незмінними», – ідеться у матеріалі.

Сам генерал Залужний наголошував, що після вибуху на газопроводі мав розмові із тодішнім головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі.

«Він запитав мене: «Ти маєш до цього стосунок?». Я відповів: «Ні. Ми не маємо до цього жодного стосунку», – розповідав генерал.

За даними газети, Червінський заперечує свою роль у підриві «Північних потоків».

Також Washington Post також пише, що у 2020 році Червінський курував план із «заманювання» бійців групи «Вагнера» до Білорусії, щоб полонити їх і відправити до Києва.

Нагадаємо, у квітні 2023 СБУ повідомила про підозру Червінському у справі про обстріл окупантами аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині. Його затримали на Тернопільщині.

26 вересня 2022 року три з чотирьох труб газопроводу «Північний потік» були підірвані. Унаслідок вибухів на трубопроводах «Північний потік» та «Північний потік-2» біля острова Борнхольм у Балтійському морі почався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виняткових економічних зонах Данії та Швеції.

Російський диктатор Володимир Путін впевнений, що за вибухами на Північних потоках стоять спецслужби США.

РФ запросила на 11 липня проведення відкритого засідання Ради безпеки ООН на тему підриву «Північних потоків».

До слова, німецькі слідчі органи виявили сліди підводної вибухівки у зразках, взятих з яхти, яка, як підозрює слідство, могла бути використана для підриву газопроводів «Північний потік».

Читайте також: Путінські потоки. Диверсія. Танкерна версія

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: