Перейменують все? Парламент заборонив географічні назви, пов’язані з Росією

Перейменують все? Парламент заборонив географічні назви, пов’язані з Росією
фото ілюстративне

Прийняття закону прискорить дерадянізацію і дерусифікацію країни

Верховна Рада на сьогоднішньому засіданні  ухвалила закон про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України. Про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

«За» проголосували 248 нардепів. 

«Закон спрямований на деколонізацію топоніміки та впорядкування використання у населених пунктах України географічних назв та символіки держави, яка вчинила збройну агресію проти України… З метою повного відновлення української історично-національної топоніміки, осучаснення її іменами новітніх Героїв у боротьбі з ворогом», – йдеться у пояснювальній записці. 

Закон передбачає заборону присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта. 

«Або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму. Зокрема, й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або тимчасово перебували на території держави-окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів», – йдеться в документі.

Прийняття закону прискорить дерадянізацію і дерусифікацію країни.

Раніше повідомлялося, що Київрада готує нові перейменування. Площа Льва Толтого може стати Площею Українських Героїв.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: