Рада дозволила націоналізовувати банки, які належать підсанкційним власникам

Рада дозволила націоналізовувати банки, які належать підсанкційним власникам
Законопроєкт дозволить Нацбанку України націоналізувати банки підсанкційних власників
фото з відкритих джерел

Законопроєкт стосується процедури виведення з ринку банків, які належать підсанкційним особам без шкоди клієнтам

Верховна Рада дозволила націоналізувати банки, які належать підсанкційним особам. За відповідний законопроєкт №9107-1 у повторному другому читанні проголосували 305 народних депутатів, повідомляють Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Як зазначають депутати, цей законопроєкт дозволяє Національному банку України націоналізувати банки підсанкційних власників (але тільки системні банки).

Так, Нацбанку надають повноваження за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку та/або власників істотної участі в банку, ухвалювати рішення про заборону підсанкційній особі (фізичній та/або юридичній особі) набувати або збільшувати істотну участь у банку та виведення з ринку системно важливого банку (націоналізація), зокрема за відсутності у нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку або власника істотної участі в ньому санкцій блокування).

Також закріплюється норма, якою передбачена можливість відшкодування особам збитків, яких вони зазнали внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку, винятково коштом держави-агресора.

Один з ініціаторів законопроєкту Данило Гетманцев зазначив, що законопроєкт стосується процедури виведення з ринку банків, які належать підсанкційним особам, у такий спосіб, аби припинення їхньої участі в банківській системі держави не заподіяло шкоди інтересам клієнтів банків і їхніх вкладників.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) звернувся до Міжнародного валютного фонду та почав працювати над дорожньою картою поступового послаблення валютних обмежень.

До слова, в межах розробки Стратегії валютної лібералізації Національний банк України розглядає можливість послаблення обмежень на здійснення транскордонних переказів та виплати відсотків по єврооблігаціях.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: