В Нацраді повідомили, які послаблення зробили мовникам під час карантину

В Нацраді повідомили, які послаблення зробили мовникам під час карантину

Ольга Герасим’юк повідомила, за яких умов на мовника не будуть накладені санкції за певні відхилення від умов ліцензії

«На мовників не будуть накладені санкції за певні відхилення від умов ліцензії», - Герасим’юк

Під час карантину Націнальна рада з питань телебачення і радіомовлення запропонувала мовникам повідомляти про труднощі з програмними концепціями. Якщо  ці труднощі справді зумовлені карантином, на мовника не будуть накладені санкції за певні відхилення від умов ліцензії.

Про це в інтерв’ю «Главкому» сказала голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

«Деякі канали підтримали унікальну ідею навчання школярів через телебачення та пішли на деякі програмні зміни. Ми підтримали цей проєкт із розумінням. Але це нікому не дасть права «під шумок» порушувати важливі закони», – підкреслила голова Нацради.

Зі слів Ольги Герасим’юк, загалом під час карантину до Нацради станом на 5 травня надійшло 18 заяв щодо зміни сітки мовлення від телеканалів, з яких дев’ять – від національних. Ще дев’ять – від радіостанцій. «Ми їх будемо аналізувати й погодимо ті, що пов’язані саме з умовами карантину. Є п’ять повідомлень про тимчасове припинення мовлення – з них два телеканали та три радіостанції. А дехто повідомив про неможливість вчасно розпочати мовлення. Тут ми додатково перевіримо причини, бо в нас трапляються випадки, коли мовник отримав ліцензію на частоту і не освоює її протягом відміряного на це законом року та потім шукає відмовки, аби не втратити ліцензію. Також ймовірне відключення двох мовників за борги Концерну РРТ», – сказала Герасим’юк.

Голова Нацради розповіла, що для регіональних мовників, Нацрада запропонувала ідею безкоштовного обміну контентом – цю ідею напрацював і координує член Нацради Максим Онопрієнко. «Створена платформа обміну Media Change Ukraine, куди компанії викладають свої продукти для обміну з колегами з інших регіонів. Звісно, передбачено дотримання авторських прав, укладаються спеціальні угоди. І це, на мій погляд, надзвичайна робота. Крім того, що компанії мають, що показувати своєму глядачеві, відбувається чудовий гуманітарний культурний обмін – регіони знайомляться один з одним, за чим давно всі скучили. І це неабияк об’єднує», – зазначила Герасим’юк.

Щоправда, підтримка мовників жодним чином не буде стосуватись послаблення мовних квот, – зауважила Герасим’юк. «Були спроби під час пандемії законодавчо закріпити такі норми, але від цього відступили. Я вважаю, що ситуація з коронавірусом аж ніяк не змінює засадничі для держави речі. Квітневий моніторинг щодо дотримання визначеного законом обсягу українських пісень в радіоефірі показав, що всі станції виконують закон. Зараз проводиться аналіз моніторингу телеефірів і про це буде повідомлено додатково», – сказала голова Нацради.

Нагадаємо, 22 квітня у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення обрали новий склад керівництва. Головою Нацради обрали Ольгу Герасим’юк.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк зазначила, що перевірку каналу «112 Україна» через трансляцію російського мультфільму «Необыкновенное путешествие Серафимы» проводитимуть після скасування карантину.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: