Зеленський призначив на посади 28 суддів, зокрема двох суддів Майдану

Зеленський призначив на посади 28 суддів, зокрема двох суддів Майдану
Зеленський призначив на посади 28 суддів
фото з відкритих джерел

Двоє суддів, призначені указами Зеленського, отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності у 2018 році

Президент України Володимир Зеленський призначив на вакантні посади 28 нових суддів. 27 з них – до місцевих судів першої інстанції, одного – до Господарського суду Донецької області. Про це повідомляє Офіс президента.

Відповідні укази №610, №611, №612, №613, №614 президент підписав 1 грудня.

Зокрема, за даними «Фонду Dejure», двоє суддів – Петро Заруба та Андрій Ключник, призначені указами Зеленського, отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності у 2018 році. Зокрема, за свої рішення, які обмежували права і свободи учасників Революції Гідності у 2013-2014 роках.

Зарубу президент призначив суддею Дарницького районного суду Києва та Ключника – суддею Святошинського районного суду Києва.

За повідомленням громадських активістів, Ключнику винесли негативний висновок за те, що у 2014 році він посадив у в'язницю учасника Революції Гідності Олександра Костура «за участь у протестах».

Заруба отримав негативний висновок ГРД через своє рішення про позбавлення водійських прав учасниці Автомайдану у 2014 році.

Нагадаємо, 26 листопада Володимир Зеленський призначив двох суддів до Конституційного суду України. Проте КСУ відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук і Олександра Петришина. Таке рішення Конституційний суд прийняв у зв’язку з відсутністю вакансій суддів КСУ за квотою президента. Відповідну постанову судді ухвалили під час засідання у вівторок, 30 листопада.

Ухвалюючи вказану постанову, КСУ виходив з того, що на момент видання президентом Зеленським указу про призначення Петришина і Грищук усі шість посад суддів КСУ за квотою глави держави були зайняті й на сьогодні відсутні вакансії, на які глава держави міг би призначити нових суддів. На цих посадах перебувають призначені у різний час різними президентами судді Сергій Головатий, Олександр Касмінін, Віктор Колісник, Василь Лемак, Володимир Мойсик, Олександр Тупицький, конституційний строк повноважень яких не закінчився.

Як відомо, 29 грудня 2020 року Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Тупицького від посади судді терміном на два місяці. 26 лютого він видав указ, яким продовжив термін відсторонення з 28 лютого ще на один місяць. При цьому суддівський статус у Тупицького залишався, і він продовжував виконувати адміністративні функції голови КСУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: