13 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

13 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони
13 жовтня відзначають Міжнародний день костюма

В цей день рекомендується провести в будинку генеральне прибирання

Сьогодні, 13 жовтня, відзначається Міжнародний день зменшення небезпеки лих. В цей День ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями щодо зниження небезпеки лих. 

Також сьогодні відзначають Всесвітній день зомбі та з 2011 року проводять День без бюстгальтера. Жінкам в цей день рекомендується відмовитися від носіння бюстгальтера як способу залучення уваги до себе, і зосередитися на проблемах здоров'я молочної залози.

Щорічно 13 жовтня відзначають Міжнародний день костюма.

Яке сьогодні церковне свято

ole.

13 жовтня Православна церква вшановує пам'ять священномученика Григорія, просвітителя Вірменії, який походив із роду грузинських царів. Був святий родом з Парфії - держави, яка знаходилася між річкою Тигр і Перською затокою. Будучи єпископом, він проповідував Євангеліє і багатьох навернув до християнської віри.

За це вірменський цар Тірідат наказав скинути його в глибокий рів. За легендою, святий Григорій провів в цьому рові 15 років. Коли його звільнили з ув'язнення, він продовжив свою велику місію, залучаючи багатьох до віри в Христа. Священномученик мирно помер близько 335 року.

Народні прикмети й традиції

  • Якщо сніг випав, то зима ще не скоро настане.
  • Якщо журавлі відлетіли, зима буде рання і холодна.
  • Білка чисто вилиняла – до гарної зими.
  • Побачити вранці мороз на вікнах – до приходу гостей.
  • Сухий сніг випав – до врожайного літа.

Що не можна робити сьогодні

  • За народними уявленнями у цей день, напередодні Покрови, у лісах бродять лісовики. Вони виривають з корінням кущі, ламають дерева, лякають тварин і людей. Тож не радять людям сьогодні блукати лісами.
  • На Григорія, щоб не захворіти, заведено палити в стодолі стару солому з матраців, а потім набивати їх новою. У сучасному світі актуально зробити у цей день генеральне прибирання.
  • Також сьогодні не варто багато перебувати на вулиці, якщо погана погода. Це загрожує не лише захворюваннями, але й зайвими матеріальними витратами.
  • 13 жовтня рекомендується провести в будинку генеральне прибирання

Хто святкує день ангела

У вівторок, 13 жовтня, іменини відзначають Григорій, Маріанна, Марія, Михайло.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: