18 липня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

18 липня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони
День металурга відзначають щороку у третю неділю липня
Фото з відкритих джерел

Сьогодні не можна ображати й ображатися

18 липня — День металурга або День працівників металургійної та гірничодобувної галузі України, День народження «Тетріса».

Сьогодні також – Міжнародний день Нельсона Мандели. Його приурочили до дня народження експрезидента Африки. Цей день знаменує боротьбу народів із расовою дискримінацією.

Ще у кількох країнах відбуваються свята. Так, Іспанія святкує День праці, а Уругвай – День Конституції.

Також цього дня є свято і в США. У Сполучених Штатах святкують появу хот–дога. 18 липня в США відзначається Національний день хот–дога. Так, він з’явився 1957 року і до сьогодні присвячений традиційному американському сендвічу із сосискою та соусами.

День преподобного Афанасія Афонського

Фото з відкритих джерелФото з відкритих джерел

За церковним календарем 18 липня – День преподобного Афанасія Афонського. Афанасій рано залишився без батьків, однак за його виховання взялася черниця. Він дуже любив її і намагався у всьому бути на неї схожим, зокрема і у молитвах та пості.

Афанасій прийняв постриг і став самітником, зважившись на подвиг безмовності. Часто він боровся із бісами, які хотіли пробудити ненависть до навколишнього світу.

І одного разу він майже піддався сумнівам, але вирішив рік витерпіти, а тоді – скоритися волі Божій. Останнього дня на нього пролилося світло з неба, і його гріховні помисли були розсіяні. Так, до нього почали звертатися по допомогу паломники.

Пізніше він почав зводити храм неподалік від Афона, але під час будівництва загинув: на нього завалився верх храму.

День металурга

Фото з відкритих джерелФото з відкритих джерел

День металурга в Україні щорічно відзначається кожну третю неділю липня. У 2021 році він випадає на 18 липня (неділя).

Офіційно працівники металургійної галузі приймають привітання з професійним святом з 1993 року. У 2006 році назву свята змінили на День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості.

У цей день кращим працівникам галузі вручають грамоти та цінні подарунки. У цей день у багатьох промислових містах проводяться масові гуляння. За підтримки місцевої влади на площах влаштовують концерти за участю популярних виконавців.

Міжнародний день Нельсона Мандели

У листопаді 2009 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 18 липня Міжнародним днем Нельсона Мандели в знак визнання внеску колишнього президента Південної Африки в справу миру і свободи.

Нельсон Мандела — один із найповажніших державних діячів світу, який очолив боротьбу, спрямовану на подолання режиму апартеїду та встановлення багаторасової демократії. Після 27 років ув’язнення він вийшов на волю та став першим в історії ПАР чорношкірим президентом, зігравши провідну роль у встановленні миру в країні. У 1993 році отримав Нобелівську премію миру.

Полишивши президентське крісло 1999 року, він брав активну участь в реалізації програм боротьби з ВІЛ/СНІДом та допоміг країні вибороти право приймати Чемпіонат світу з футболу 2010 року. У 2004 році, на 85-му році життя,Нельсон Мандела полишив громадську діяльність, щоб більше проводити часу з рідними та мати час для «спокійних роздумів«. Помер у грудні 2013 року.

День народження «Тетріса»

Автором гри «Тетріс» є радянський програміст Олексій Пажитнов, який займався проблемами штучного інтелекту і розпізнавання мови. Для перевірки своїх ідей він застосовував головоломки, одна з яких - популярна тоді гра пентаміно (вона складалася з п'яти квадратів і ставила завданням правильно розташувати в коробці геометричні фігури).

Пажитнов вирішив автоматизувати укладання пентаміно в задані фігурки. А ще придумав основну «родзинку» гри - щоб фігурки падали, а заповнені ряди зникали. Тоді ж народилася й назва нової гри «Тетріс», яка відбулася зі злиття «тетраміно» (гри, де все фігурки складаються з чотирьох сегментів) і «теніс» (улюбленого виду спорту Пажитнова).

Вперше комп'ютерна версія гри «Тетріс», написана на комп'ютері «Електроніка-60», була представлена Пажитновим своїм колегам 6 червня 1984 року. А знайомий всім електронний пристрій для гри в «Тетріс» з'явився 18 липня 1985 року.

Гра стрімко набула популярності в усьому світі.

Прикмети:

  • Якщо молодий місяць яскраво світить, то восени буде переважно суха і тепла погода.
  • Якщо хмарно і зірок практично не видно, то очікується негода.
  • Якщо місяць рогами вгору, то зима буде холодною, донизу – теплою.

Що не можна робити:

  • У цей день не варто працювати ввечері.
  • Не можна сьогодні довго спати, аби взятися за справи якомога раніше.
  • Також не бажано позичати гроші.
  • Не можна ходити вночі незнайомими місцями, щоб не потрапити у полон нечисті.
  • Не можна ображати й ображатися.
  • Не варто шкодувати грошей, адже це може призвести до безгрошів'я у родині.
  • Не можна лінуватися.

18 липня іменини

Іменини у Опанаса, Сергія, Ганни, Тихона, Василія і Никона і Арсенія.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: