Легендарний воєнний фотокор попередив про небезпеку допуску західних журналістів на фронт

Легендарний воєнний фотокор попередив про небезпеку допуску західних журналістів на фронт
Єфрем Лукацький на деокупованій Київщині, квітень 2022 року
фото з відкритих джерел

«Це не їхня війна і їм начхати на безпеку наших військових»

На війні дуже легко заробити собі їм’я – це і є основна мета журналістів, які їдуть знімати. Вони будуть шукати не правду, а сенсацію, яка збере багато переглядів. Таку думку висловив фотокореспондент Єфрем Лукацький в інтерв'ю «Главкому».

Лукацький наголосив, що з обережністю ставиться до західних колег: «Звичайно, є чимало порядних людей. Але в Бучі, коли там було море кореспондентів, один з них сказав: «Україна ж теж обстрілювала це місто, можливо, це вбиті українською армією». А болгарський журналіст додав, що всі ці тіла на вулицях Бучі, які ми знімали, – це манекени».

Український журналіст розповів, що іноземці часто «звинувачують» Україну в «однобокому висвітленні подій». Головний редактор іспанського видання одного разу заявив, що «Ви (українська сторона - ред.) ж стріляєте по Донецьку і вбиваєте там мирних людей». 

«Якось я розмовляв із головним редактором великого західного видання. Кажу йому: «Ти прислав в Україну людину, яка працювала на Russia Today, а зараз він тут х*йню несе». Він мені відповідає: «Ну і що, що на Russia Today. Я теж там працював!». От і все», – розповідає Єфрем Лукацький.

За його словами, західним журналістам все одно на безпеку військових, адже їм потрібні світлини, на яких буде якомога більше деталей.

«Одного разу ми поїхали з групою CNN дивитися на роботу гаубиці М777. Всім суворо наказали вимкнути телефони, а у кожного працівника CNN на поясі висить GPS-навігатор. Військові не знали про це. Я підійшов до іноземців, кажу: «Вимикайте!». А вони кажуть: «Не можна, керівництво завжди хоче знати, де ми знаходимося». Росія володіє дуже гарними технологіями радіорозвідки і все це бачить», – наголосив фотокореспондет.

Єфрем Лукацький пояснює: коли західний журналіст весь час сидить в офісі, а там увімкнуті телевізори і показують якусь законспіровану Russia Today, то це дуже впливає на мозок. «У Росії в інститутах журналістики навіть викладають пропаганду, і вони це роблять дуже професійно. За класичною схемою про 80% правди і 20% брехні, яка вбиває мозок», – зауважив кореспондент.

Журналіст пригадав, як знімав «приліт» у Києві на залізничному вокзалі (10 жовтня 2022 року –  «Главком»). Закривавлена жінка казала своєму знайомому, щоб він зняв її на відео, бо вона це хоче надіслати своїй сестрі в Росію. 

«Цей монолог я зняв на телефон, і це вийшло на Associated Press. Того дня Росія в ООН заявила, що це була постановка з акторами і монтажем. До мене почали дзвонити від редакцій з різних країн і розпитувати, і я був змушений доводити, що це все дійсно відбувалося», – підкреслює фотограф.

На думку Лукацького, Україні потрібні сильні медіа і дуже професійні комунікаційники, щоб побороти російську пропаганду на Заході.

Нагадаємо, супутникові компанії Європи потерпали від спроб втручання в ефір з боку Росії. Пропаганду, яка транслювалася російською, вмикали на дитячих каналах. Про це йдеться у документах, з якими ознайомилися журналісти Bloomberg.

До слова, українці в Нідерландах вийшли на мирну демонстрацію проти російської пропаганди та бойкотували захід в Амстердамі за участі російських пропагандистів Івана Урганта та Владіміра Познера.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: