Поїздки під час карантину. Чи може поліція оштрафувати нелегальних перевізників

Поїздки під час карантину. Чи може поліція оштрафувати нелегальних перевізників
Поліція може зупинити автомобіль, але немає жодних підстав для притягнення до відповідальності

Пересування легкових автомобілів поки дозволено, однак є нюанси

З 18 березня через карантин Україною припинили курсувати потяги й автобуси між містами та областями. Тисячі українців опинилися далеко від дому і, щоб повернутися, готові платити будь-які гроші. На цьому непогано заробляють перевізники з особистими мікроавтобусами та легковим транспортом. У месенджерах і соцмережах з’явилися оголошення про регулярні перевезення. Чи може поліція оштрафувати таких нелегальних перевізників – йдеться в статті на сайті «Сьогодні».

«Усі публічні перевезення людей підлягають ліцензуванню з боку держави. Зрозуміло, що кожен має право придбати бус і возити в ньому пасажирів. Але щойно ці перевезення стають регулярними, платними і для необмеженого кола осіб – отже, потрібна ліцензія», – говорить Віталій Власюк, адвокат, керуючий партнер юрфірми «ЄПраво».

З іншого боку, в Україні не заборонили пересування легкових автомобілів. А легковим автомобілем вважається транспорт, який призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць не більше ніж дев’ять з місцем водія включно, пояснює Антон Красов, юрист і правозахисник. Тому перевезення пасажирів легковими автомобілями під час карантину не заборонені і вони не є порушенням.

«Поліція може зупинити автомобіль, але немає жодних підстав для притягнення до відповідальності. Такі перевезення юридично не здійснюються від імені певного перевізника, а фактично існують в форматі blablacar, який активно використовували водії і пасажири до карантину», – говорить Красов.

Віталій Власюк не виключає, що поліція може зупинити авто або мікроавтобус для виявлення нелегальних перевезень. Ба більше, він вважає, що є шанс, що також будуть оштрафовані всі пасажири саме за порушення карантинних обмежень. Тим паче, що на в’їздах до міст почали ставити блокпости.

Нагадаємо, аналітики розповіли, де в Україні під час карантину купують найбільше автомобілів.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: