Що означає відновлення ставропігії Константинополя в Києві? Пояснює УПЦ КП

Що означає відновлення ставропігії Константинополя в Києві? Пояснює УПЦ КП
Термін походить з грецької мови та означає поставлення хреста

У Києві буде відновлено посольство Константинопольського патріархату

Відновлення ставропігії Константинопольського патріарха в Києві означає по суті відновлення посольства. Про це заявив секретар священного Синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

«По-перше, в рішенні ясно сказано про «одну» ставропігію «з багатьох, які існували», тобто про одиницю, а не цілу митрополію (як можна зустріти у деяких коментаторів). По-друге, значення ставропігії - бути підпорядкованою напряму патріарху. Ставропігія сама нікого собі не може підпорядковувати. Як нам давно відомо, мета такої структури - бути представництвом (церковним посольством) Вселенського патріарха в Україні (на кшталт ватиканської нунціатури). Особливо важлива роль такого постійного представництва - в умовах поступового формування єдиної Помісної УПЦ, для взаємодії з нею і з українською державою», - написав він у Facebook.

За його словами, термін походить з грецької мови та означає поставлення хреста. В давнину, якщо єпископ не міг особисто прибути на місце посвячення нового будівництва храму, то він посилав посвячений хрест, який ставився від його імені та засвідчував підпорядкування нової парафії владі єпископа, пояснив архієпископ Євстратій.

«З часом термін «ставропігія» став означати вилучення конкретної церковної одиниці (храму, монастиря) з-під влади місцевого архієрея тієї єпархії, на території якої вона фізично перебуває, і пряме підпорядкування предстоятелю церкви. На території Київської митрополії була низка ставропігій Вселенського патріарха, найбільш відомими з яких були Печерська лавра та Львівське Успенське братство», - розповів він.

«З одного боку, статус ставропігії забезпечував одиниці незалежність від втручання місцевого єпископа (відома історія протистояння Успенського братства з Львівським єпископом Гедеоном Балабаном). З іншого боку, зростання числа ставропігій привело до того, що Київські митрополити добилися для себе статусу екзархів патріарха і у цій якості керували ставропігійними установами», - відзначив архієпископ Євстратій.

Він підкреслив, що ставропігійною одиницею може бути конкретна поодинока структура - храм, монастир, братство, при цьому існування «ставропігійної» єпархії чи митрополії - не можливе в принципі.

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення Синоду Вселенського патріархату щодо української церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: