Українка, яка евакуювалась з Мексики, розповіла, як працює система «Друг»

Українка, яка евакуювалась з Мексики, розповіла, як працює система «Друг»
Українка Софія Вовк повернулася в  Київ з Мексики

Українка висловила подяку українським консулам

Українка Софія Вовк, яка повернулася в Київ з Мексики, повідомила, що разом з нею прибули ще 38 осіб. Усі зараз перебувають в самоізоляції.

«Система «Друг», організована українським МЗС, працює і в моєму випадку спрацювала на відмінно», – зазначила Софія Вовк у Фейсбуці.

Українка розповіла про те, як відбувалася її евакуація з Мексики:

«27 березня приймаю рішення повертатись додому (хоч перед тим планувала пересидіти «гарячі часи» у Мексиці) і прошу внести мене у список людей на евакуацію. 28 березня стає відомо про можливість цього ж дня вилетіти через Польщу. На роздуми часу немає, рішення треба приймати вже. Деталі як, коли, яким буде весь маршрут і скільки це коштує – другорядні. Головне – «вікно» є. Весь день 28 і ранок 29 нерви і «на голках», інформація про рейс уточнювалась, його переносили, в списки пасажирів нас внесли і це було добре, квитків на руках не було і це трохи бентежило.29.03 по обіді з нами нарешті зв’язується авіакомпанія LOT і я оплачую квиток до Варшави, зарезервований для мене нашими дипломатами. Кому цікава ціна, – приблизно 500 євро.

Далі тривалі спроби придбати квиток на запланований рейс SkyUp Варшава-Київ, який мав би вилетіти 30 ввечері. В мене нічого не виходить, хоча декому пощастило більше. Наші дипломати кажуть – не страшно, головне долетіти до Варшави, далі розберемося. 20.00 29.03 міжнародний аеропорт Канкун, рейс на Варшаву єдиний міжнародний рейс на табло. Аеропорт-привид, людей одиниці.

Реєструємось (нас було 4 українців), чекаємо. На стійці нам кажуть: «місця у літаку не вказані, сідайте, де буде вільно».

Спецрейс авіакомпанії LOT летів за маршрутом Ліма (Перу)- Канкун (Мексика) – Варшава (Польща). Скільки людей вже на борту, у Канкуні не знали.

Літак з Ліми приземлився. Ура! Нас садять на літак. Яке щастя! Місць в економкласі нема. І що далі? «Сідайте, де бачите». Чесно?!, – щаслива заскочила у вільний ряд в бізнес-класі, подумки дякуючи всім за все хороше.

Повідомлення від посла України в Польщі: «є високий ризик, що рейс на Київ від SkyUp не відбудеться». Отакої.. «Поки ви летите, ми вирішимо, як вас доправити в Україну».

Українці повертаються додому з МексикиУкраїнці повертаються додому з Мексики

В літаку лише мандрівники з України та Польщі, всі розмови, хто, де був, що бачив, що не бачив, і де кого застала новина про закриття кордонів, штатів, провінцій і т.д. Нас підгодовують бутербродами і солодким. За це ми вдячні, бо нас попереджали, що на спецрейсі їжі і звичайного обслуговування не буде. Все, аби мінімізувати контакт бортпровідників з пасажирами.

Приземляємось в Варшаві. Українські дипломати вже в аеропорту і з нами на зв’язку, в транзитну зону їх не пускать. Рейс SkyUp до Києва скасовано, триває організація автобусного переїзду до кордону.

В транзитній зоні всю українську команду збирають окремо. «Ваша страна вас бросила!», – театральним випадом нас зустрічає польський офіцер. «Ваш самолет не прилетел и мы не знаем, что с вами делать», – декламує далі і починає збирати наші паспорти. Ми пошкодували, що ніхто з нас цього не записав на відео. Віддали паспорти і ледь стримуючи сміх пояснили: «не хвилюйтесь, наші дипломати внизу чекають на нас».

А наші дипломати дійсно про нас дбали. Замовили нам їжу і напої в транзитну зону, постійно тримали в курсі всього, що відбувається.

Ще годинка очікування і нас повели на вихід, віддали паспорти, багаж (спойлер – не всім) і передали в руки представників посольства. Далі – автобус і ескорт з польської поліції та консула – до кордону.

Як же нам було приємно в автобусі знайти повно їжі – піццу, сендвічі, солодощі, фрукти, воду і трошки наливки для зняття стресу. Окреме спасибі, за мексиканську піццу в цьому наборі. Так нас до кількагодинного переїзду підготували наші дипломати. У відповідь ми лише аплодували.

А далі кордон, кількаразова перевірка температури, паспортний контроль, зміна автобуса і Україна вітає вас!

Кожен з нас підписав документ про обов’язкову самоізоляцію. Ми розуміємо всю відповідальність і ризики, тому всі чемно сидітимемо вдома.

Фінансування трансферів з Варшави до кордону та з кордону до Києва, а також наше харчування взяло на себе Посольство України в Польщі та особисто українські дипломати».

Софія Вовк висловила вдячність за неймовірну роботу консулу Посольства України в Мексиці Ганні Пророк, консулам Посольства України в Польщі Дмитру Горбаню та Василю Зваричу, Посольству України у Польщі та особисто послу України в Польщі Андрію Дещиці, Міністерству закордонних справ України.

Нагадаємо, для повернення українці з-за кордону МВС створило онлайн-систему «Друг«, яка дозволяє ідентифікувати себе у відповідному посольстві. МЗС запевняє, що намагається не залишити без уваги жодного українця.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: