Ветеран війни у В’єтнамі розповів про адаптацію військових до мирного життя

Ветеран війни у В’єтнамі розповів про адаптацію військових до мирного життя

У Вінниці відомий американський психолог розповів про адаптацію учасників бойових дій до мирного життя

У Вінниці, на базі 60 Будинку офіцерів, відбувся тренінг відомого американського психолога, ветерана війни у В’єтнамі Френка Пьюселіка. На захід були запрошені ветерани АТО, члени їхніх родин, військові та цивільні психологи, медичні працівники, представники державних органів та громадських організацій, які працюють з учасниками бойових дій, інформує сайт Міноборони України.

Основна мета тренінгу – навчити психологів, соціальних працівників, ветеранів, членів їхніх сімей та інших осіб – методам та формам роботи з ПТСР, що допоможе прискорити процес адаптації бійців до цивільного життя.

У своєму вступному слові Френк Пьюселик розповів, що він на війні був стрільцем, потім лікарем, бачив смерть і страждання.

«Протягом року, беручи участь у В’єтнамській війні, я жив в аду. На моїх очах і на моїх руках гинули товариші. І після цього жаху мені знадобилось 17 років, аби «повернути» свою голову з війни. Упродовж цих років ветерани вбивали один одного, спивались, потрапляли у в’язниці», – сказав психолог.

За його словами, лише приблизно через 15 років після закінчення В’єтнамської війни уряд США визначився, яку допомогу вони можуть надати тим, хто повернувся з війни. Адже ситуація складалась жахлива.

«Приблизно 57-58 тис. військовослужбовців загинули під час бойових дій. Упродовж десяти років самогубством покінчило життя 60 тисяч. Вражаючою була статистика серед ув’язнених: кожен другий був солдатом», – зазначив він.

Аби не допустити, щоб щось подібне пережила Україна, Пьюселік, який займався організацією надання психологічної допомоги ветеранам 8 збройних конфліктів у 5 найбільш розвинених країнах світу, намагається створити мережу невеликих центрів допомоги ветеранам по всій Україні.

На тренінгу Пьюселик розповів про різні поведінкові прояви у військовослужбовців, які допомагали їм вижити на війні, але які не сприймаються суспільством у повсякденному житті. Ветерани дізналися, як правильно реагувати на різні запитання від цивільних осіб. В свою чергу, цивільні отримали інформацію щодо того, як правильно спілкуватися з військовослужбовцями, як формувати успішну комунікацію з людьми в різних емоційних станах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: