Проблеми із бізнес-кліматом. Польський діяч попередив український уряд

Проблеми із бізнес-кліматом. Польський діяч попередив український уряд
Президент Палати зазначив, що до нього доходять сигнали про тиск на бізнес в Україні
фото з відкритих джерел

Яцек Пєхота: «Бізнес у глобалізованому світі не обов'язково робити в Україні…»

Україна не відновить свою державу, якщо у світі поширюватимуться сигнали про те, що підприємці не можуть почуватися в безпеці у власній країні. Якщо політичні еліти не зрозуміють, що бізнес у глобалізованому світі не обов'язково робити в Україні, то, по-перше, вони втратять власних підприємців і надходження до бюджету, а по-друге, не переконають нікого нового інвестувати в Україну. Про це в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» заявив президент Польсько-української господарчої палати Яцек Пєхота.

Президент Палати зазначив, що до нього доходять сигнали про тиск на бізнес в Україні.

«Вони не можуть не доходити. У нас є багато компаній-членів Палати, польських компаній, які інвестували в Україну і перебувають у цьому середовищі», – каже він.

Перш за все, зауважує Яцек Пєхота, подібні рішення – недалекоглядні, не спрямовані на довгу перспективу.

«Ми розуміємо потреби бюджету, ми розуміємо ситуацію української держави. Але також розуміємо, що таким чином отримується лише короткостроковий ефект. А в довгостроковій перспективі хто буде вести бізнес в Україні?» – питає президент Палати.

За його словами, у Палаті є приклади українців, які емігрували до Польщі у 2014–2015 роках, тому що не хотіли в Україні платити хабарі, вступати у корупційні стосунки з органами влади та правоохоронцями. Сьогодні вони дуже добре ведуть бізнес у Польщі чи у Західній Європі.

Пєхота переконаний, якщо політичні еліти не зрозуміють, що бізнес у глобалізованому світі не обов'язково робити в Україні, то, по-перше, вони втратять власних підприємців і надходження до бюджету, а по-друге, не переконають нікого нового інвестувати в Україну.

«Немає кращих амбасадорів для інвесторів зі всього світу вкладати кошти в ту ж Польщу, ніж наші підприємці, які кажуть: «У нас добре вести бізнес, у нас хороші умови для бізнесу, у нас поважають закон, і ми можемо почуватися в безпеці, якщо діятимемо відповідно до закону», – додав він.

На думку президента Палати, якщо українські підприємці стикаються з подібними ситуаціями, зазнають утисків з боку державних служб, то бізнес-клімат та прийняття рішення про інвестування в Україну є жахливим.

«Україна не відновить свою державу, якщо у світі поширюватимуться сигнали про те, що підприємці не можуть почуватися в безпеці у власній країні. Дії, в яких від імені держави нав'язуються надмірні обтяження, повинні викорінюватися так само наполегливо, як і корупція», – переконаний він.

Для початку, вважає Яцек Пєхота, варто почати оцінювати роботу податкової адміністрації за кількістю залучених інвестицій, а не лише за зібраними доходами до бюджету.

Президент Палати зауважив, що компанії зазвичай керуються економічними принципами, яких повинна дотримуватися і держава як замовник. Але, звичайно, існує місце і для симпатії, коли умови, запропоновані різними інвесторами, є рівними.

«Якщо польський і німецький підприємець пропонують схожі рішення на схожих умовах, то симпатія і довіра тут можуть зіграти вирішальну роль, і буде обраний поляк. Та не лише вдячність за те, що Польща приймає українських біженців і є послом України в ЄС і світі, визначатиме вибір бізнес-партнера, інвестора чи підрядника», – наголошує Пєхота.

Економіка живе за своїми законами, зазначає президент Палати.

«Якщо сьогодні ми оберемо слабшого, дорожчого або такого, який не гарантує найкращих результатів, то з часом ми за це заплатимо. Ми повинні керуватися економічними правилами – за польськими підприємцями в Україні має стояти сильна підтримка польської держави!», – вважає Яцек Пєхота. 

Нагадаємо, для великого бізнесу надважливе питання розширення встановлених лімітів та умов за виплатою дивідендів та відсотків за «старими» заборгованостями в рамках подальшої валютної лібералізації. 

Раніше повідомлялося, що норма закону, яка забороняє бізнесу переміщувати автотранспорт у іншу область без відмітки з ТЦК, створює величезне навантаження на бізнес, і завдасть великої шкоди реальному сектору економіки. Таке переконання висловив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

До слова, понад 4 тис. компаній заснували 14 українців за останні чотири роки за даними Єдиного державного реєстру (ЄДР), а кожного з цих серійних підприємців припадає понад 100 компаній. Про це йдеться у звіті Опендатабот.

Читайте також: Яцек Пєхота: Українські біженці принесли Польщі більше ресурсів, ніж вона на них витратила

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Завдання мінімум для України – підведення керівництва РФ до висновку щодо неможливості міняти ситуацію на свою користь воєнним чином
Якою має бути стратегія перемоги?
Цифрове рішення стосовно процедури бронювання зʼявиться, коли відомство напрацює нові положення
Уряд працює над створенням механізму електронного бронювання – ЗМІ
Hjcszyb будуть намагатися затягувати війну
РФ може затягнути війну ще на роки: експерт спрогнозував тривалість конфлікту
Мінцифри: Навіть якщо ви не маєте військового квитка, багато років не були у військкоматі або з певних причин не оновлювали дані в ТЦК, зробіть це в ЦНАПі
Мінцифри випустило інструкцію, як військовозобов'язаним оновити облікові дані в ЦНАПі
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що слід підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно
Прем'єрка Естонії пояснила, чому Україна отримує недостатньо підтримки з боку партнерів
Найчастіше жінки-ФОПи обирають для своєї діяльності роздрібну торгівлю
Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: який бізнес обирають найчастіше
Публічно про цей крок не оголошуватимуть
Байден дозволив бити американською зброєю по РФ, але за однієї умови – Politico
27 травня російські війська продовжували наступати на північний схід від міста Харків поблизу Вовчанська, але підтверджених змін на лінії фронту не було
Аналітики повідомили, що ЗСУ здійснили незначне просування на північ від Харкова
За словами керівника «Прикарпаттяенерготрейду», грошей не вистачає на операційні витрати
З березня постачальники електроенергії не отримують «живі» кошти від «Енергоатома» для фінансування тарифу
Дата публікації новини: