Антимонопольний комітет відкриє справу проти будівельних супермаркетів «Епіцентр» та «Нова лінія»

Антимонопольний комітет відкриє справу проти будівельних супермаркетів «Епіцентр» та «Нова лінія»
В АМКУ чекають копій протоколів від Національної поліції за фактом торгівлі забороненими товарами в період дії карантинних заходів у мережах «Епіцентр» та «Нова лінія»

З точки зору антимонопольного законодавства робота «Епіцентру» та «Нової лінії» під час карантину є отриманням неправомірної переваги над конкурентами, - АМКУ

Антимонопольний комітет планує відкрити справу за торгівлю забороненими товарами під час карантину у мережах будівельних супермаркетів «Епіцентр» та «Нова лінія». Про це повідомив голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

В АМКУ зазначили, що справу відкриє одразу після отримання копій протоколів про порушення від Національної поліції. 

«Обурення громадян з приводу роботи деяких мереж під час карантину природнє. Ми всі хочемо справедливості, а з точки зору антимонопольного законодавства робота «Епіцентру» та «Нової лінії» під час карантину є отриманням неправомірної переваги над конкурентами», - підкреслив він.

«Недотримання вищевказаними мережами загальнонаціональних обмежувальних заходів, спрямованих на запобігання поширенню в Україні Covid-19, могли поставити ці магазини у більш вигідне становище відносно інших суб’єктів господарювання, які здійснюють подібне торговельне і побутове обслуговування населення, але дотрималися умов карантину», - пояснив Хмельницький.

В АМКУ додали, що Нацполіція склала протоколи за ст. 44-3 КУпАП, які зафіксували факти торгівлі забороненими товарами в період дії карантинних заходів у зазначених мережах.

«Найближчими днями чекаємо копії протоколів на порушників від Національної поліції. Після їх отримання відкриваємо справу. У випадку, якщо дослідження Київського ТВ АМКУ підтвердить факти порушення конкурентного законодавства  компаніями  «Епіцентр», «Нова лінія» або будь-якими іншими порушниками, на них буде накладено штраф у розмірі до 5% від доходу за 2019 рік», - заявив Хмельницький.

За його словами, схожа ситуація зафіксована і з окремими відомими київськими ресторанами.

«Збираємо матеріали й зважуємо можливості правозастосування. І перевіримо будь-які інші компанії, якщо матимемо підстави вважати, що вони вчинили аналогічні порушення», - додали в АМКУ.

Як повідомлялося, міністр МВС Арсен Аваков на позачерговому засіданні уряду у понеділок, 4 травня, заявив, що після перевірок будівельних супермаркетів «Нова лінія» та «Епіцентр», зокрема, на останній склали 29 протоколів за порушення карантину.

Міністр також відмітив, що в магазинах мережі «Епіцентр» та «Нова лінія» правоохоронці зафіксували випадки, коли торгували меблями, електронікою, що не було передбачено умовами карантину.

Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 22 травня, але з 11 травня – пом’якшення. Таке рішення було схвалене на позачерговому засіданні уряду.

Зокрема, Кабінет міністрів дозволив після 11 травня відкрити для відвідування громадянами парки, сквери та зони відпочинку, об’єкти індустрії краси, оптової та роздрібної торгівлі в окремо розташованих приміщеннях, крім торговельно-розважальних центрів).

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: