ДТЕК скоротив експорт струму для підтримки української енергосистеми через відсутність вугілля на держаних ТЕС

ДТЕК скоротив експорт струму для підтримки української енергосистеми через відсутність вугілля на держаних ТЕС
Бурштинська ТЕС змушена була скоротити експорт електрики, бо її потребувала Україна
фото: dtek.com

За 8 місяців цього року доля експорту в загальному обсязі відпуску електроенергії Бурштинської ТЕС скоротилася на 15%

Бурштинська теплова електростанція (входить у «ДТЕК Західенерго») за 8 місяців поточного року відпустила в торгову зону «острова Бурштинської ТЕС» 4,6 млрд кВт-год, що на 47% більше показника 2020 року, скоротивши експорт на 20%. Про це повідомляє видання ExPro з посиланням на інформацію менеджера зі стратегічних комунікацій ДТЕК Олександра Шевельова.

«За 8 місяців цього року доля експорту в загальному обсязі відпуску електроенергії Бурштинської ТЕС скоротилася на 15%. З 47% до 32%. Станція була вимушена скоротити експорт через високу потребу електроенергії в Бурштинському енергоострові та ОЕС України. При цьому, станція працювала не тільки для потреб енергоострова, але й частково покривала потреби ОЕС України, куди відпустила 466 млн кВт-год е/е, розвертаючи енергоблоки за вказівками НЕК «Укренерго», – повідомив представник компанії.

Крім того, на експорт в європейські країни були направлені надлишкові обсяги електроенергії, які не потребувались на внутрішньому ринку:

«Можливість експорту для Бурштинської ТЕС – це наявність залишків е/е, які не спожили в Бурштинському енергоострові та ОЭС України. Та, безумовно, експорт є зовнішніми зобов’язаннями компанії згідно з довгостроковими та заздалегідь заключеними контрактами з міжнародними компаніями», – зазначив Шевельов.

Як пояснює експерт, причиною низьких запасів вугілля на ТЕС стала критична ситуація на ринку. В умовах, коли аномально низькі тарифи навіть не покривали мінімальну вартість виробництва будь-якого виробника електроенергії, дві третини енергоблоків ТЕС та третина блоків АЕС були вимушені зупинитися – теплоелектростанції компанії ДТЕК працювали на максимумі.

«В окремі дні липня в енергосистемі одночасно працювало до 28 енергоблоків ТЭС ДТЕК. Через це в липні, в порівнянні з червнем, компанія збільшила відпуск електроенергії у 2 рази – до 2,4 млрд кВт-год, для чого було використано більше 1,4 млн тонн вугілля за низьким тарифом. При цьому ціна електроенергії не покривала навіть собівартість вугілля», – резюмував він.

Як повідомляло видання ExPro, компанія «ДТЕК Енерго» у липні вимушено відпустила 2,37 млрд кВт-год, що понизило запаси вугілля на 1,41 млн тонн.

Раніше повідомлялося, що компанія ДТЕК Мережі вперше застосувала технологію обстеження ліній електропередач дронами на Київщині, яку раніше успішно випробували у Дніпропетровські області.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: