Ексміністр фінансів про новий уряд та МВФ: нам так грошей не дадуть

Ексміністр фінансів про новий уряд та МВФ: нам так грошей не дадуть
Транш МВФ наразі для України є «надзвичайно критичним», - Данилюк

Данилюк нагадує, які закони має прийняти парламент, аби розблокувати програму фінансування

Ексміністр фінансів, екссекретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк стверджує, що  без голосування двох законопроєктів - про ринок землі та неповернення націоналізованих банків колишнім власникам, МВФ не дасть Україні грошей. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

«МВФ же бачить, що більшість в парламенті є, коли треба когось призначити. А коли доходить до шкурних питань – чомусь виникають питання», - зазначив Данилюк.

Екссекретар РНБО наголосив, транш МВФ наразі для України є «надзвичайно критичним». «Треба розуміти, що є певні норми, нижче яких валютні резерви не можна опускати. І не тільки ж резерви мають значення, а й виплати по боргових зобов’язаннях, плюс фінансування додаткових видатків на медицину. Ситуація дуже непроста, і зараз точно не час, аби брати МВФ «на слабо», - пояснив Данилюк.

Що ж до інших коштів, які МВФ виділяє країнам на боротьбу з коронавірусом та пом’якшення стресу для економік, то ексміністр економіки вважає, що гроші можуть виділити «в рамках програми RFI - але там обмеження щодо суми до  $1,5 млрд, без якихось особливих умов». «Або можна просто збільшити суму погодженої програми EFF та домовитись про спрямування частини траншу на покриття дефіциту бюджету», - запропонував свої варіанти Данилюк.

Екссекретар РНБО про керівництво Нацбаку, що відіграє одну з головних ролей в історії стосунків з МВФ, говорить, що не бачить особистої зацікавленості Зеленського у тому, щоб когось змінювати, «але хтось, може, щось підказує». «Звичайно, незалежність Нацбанку для МВФ є критичною. Сама постановка питання зміни голови НБУ може вдарити по відносинах з Фондом, і я не розумію, нащо це нам», - підкреслив Данилюк.

Як повідомлялося, уряд узгодив з МВФ фінальну версію законопроєкту про неповернення банків ексвласникам.

Також фракція «Слуга народу» готова йти на поступки, аби на позачерговому засіданні можна було прийняти закон про землю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: