Формульне ціноутворення на нафтопродукти дозволило ліквідувати корупцію під час закупівлі палива для «Укрзалізниці», - експерт

Формульне ціноутворення на нафтопродукти дозволило ліквідувати корупцію під час закупівлі палива для «Укрзалізниці», - експерт

«Реформа системи закупівель нафтопродуктів в «Укрзалізниці» рятує чиновників від силовиків», - вважає Куюн

Введення принципів формульного ціноутворення під час закупівлі нафтопродуктів дозволило ліквідувати корупцію в процесі закупівель у ПАТ «Укрзалізниця» і сформувати більш прозору систему роботи. Про це пише Сергій Куюн, директор ТОВ «Консалтингова група А-95» на своїй сторінці у «Facebook».

«Я завжди говорив, щойно державні компанії перейдуть на формульне ціноутворення при закупівлі нафтопродуктів, всі забудуть вічний срач, що ці тендери супроводжують. Так і вийшло у випадку з «Укрзалізницею». У 2018 році тут все тихо і спокійно. Однак навіть така «паливна» реформа стала одним з небагатьох позитивних змін у видимій роботі УЗ. Реформа системи закупівель нафтопродуктів в «Укрзалізниці» рятує чиновників від силовиків», - вважає Куюн

За словами Сергія Куюна, найбільші державні споживачі нафтопродуктів – «Укрзалізниця» і Міністерство оборони України неодноразово були викриті на махінаціях під час закупівлі палива, коли претендент справедливо вигравав тендер, після чого вимагав перегляду ціни. «Рецепт боротьби був зрозумілий ще в 2015 році - перехід на формульні контракти з автоматичним визначенням ціни на основі зовнішніх котирувань, курсів валют, актуальних ставок податків і т.д. Це прибирало людський (читай - корупційний) фактор, як основну проблему держзакупівель», - зазначив Куюн.

Як відзначають в консалтинговій групі, всі постачальники, які працюють з «Укрзалізницею», визнають доцільність використання формульного ціноутворення. Трейдери також заявляють, що «завдяки формулі була повністю виключена корупційна складова: тепер не потрібно нікому нікуди бігати, піднімати ціни, когось просити, домовлятися. Цей проект приніс плюси не тільки окремим трейдерам, а й ринку в цілому».

Нагадаємо, формульне ціноутворення діє в Україні при формуванні цін і закупівлі всіх енергоресурсів. Формула Дюссельдорф + (ціна газу на біржі плюс доставка до кордону з Україною) встановлює ціни на газ, формула Роттердам + (ціна вугілля по API2 плюс доставка в Україну) - на вугілля, а закупівлі нафтопродуктів традиційно прив'язані до індексу Platts.

Як повідомлялося, ПАТ «Укрзалізниця» почало застосовувати формульну ціну на дизельне паливо на початку 2018 року. Формула має дві основні складові - індекс Platts (міжнародна система, що визначає вартість пального на глобальних ринках) і курс валют.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: