Імпорт електроенергії з РФ ставить під загрозу євроінтеграцію України - Климпуш-Цинцадзе

Імпорт електроенергії з РФ ставить під загрозу євроінтеграцію України - Климпуш-Цинцадзе
Голова парламентського комітету з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе

На думку депутата, українська влада почала йти на поступки Росії

Голова парламентського комітету з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що імпорт електроенергії з РФ ставить під загрозу енергобезпеку та євроінтеграцію України. Про це вона заявила в ефірі телеканалу «Україна».

Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що Росія неодноразово використовувала енергетику, і газову енергетику зокрема як зброю проти України, як інструмент тиску та шантажу. Відновивши імпорт електроенергії, ми знову дали їй можливість використовувати цю зброю, вважає політик.

«Відкривши цю лазівку для закупівлі електроенергії, ми сьогодні себе робимо більш вразливими до чергових російських впливів. Більше того, коли вам кажуть, що можна закуповувати ту саму електроенергію з Білорусі, - це так само маніпуляція. Тому що Білорусь на сьогодні є енергодефіцитною країною. Вона не має що продавати електроенергії. Вона може продавати електроенергію суто російську», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Аргументи, що нібито за рахунок імпорту електроенергія для споживачів стане дешевшою, це теж, на думку Климпуш-Цинцадзе - маніпуляція. Вона підкреслила, що струм з РФ постачається на підприємства конкретного олігарха, який потребує дешевої електроенергії, щоб збільшити власний дохід, заявила нардеп.

«Коли вам кажуть, що це означає, що ціни зменшаться, знову-таки це маніпуляції. За цими дешевими цінами закуповується електроенергія для конкретних підприємств одного конкретного олігарха, який на феросплавних заводах сьогодні. Один його феросплавний завод використовує енергії більше, ніж Тернопільська і Івано-Франківська області разом. Другий феросплавний завод використовує стільки енергії, скільки половина Запорізької області. Очевидно, він зацікавлений в тому, щоб збільшити свої прибутки. І за рахунок нашої з вами вразливості до тиску Росії-агресорки у нас хтось намагається заробити», - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Депутат зазначила, що імпорт електроенергії загрожує євроінтеграції України, адже ми зобов’язались від’єднатись від енергосистеми Росії-Білорусі у 2022 році, проте нині процес підготовки до цього фактично зупинений.

«Очевидно, що Енергетичне співтовариство і Європейський союз відразу нам виставляють претензію: ви казали, ви хочете інтегруватися. То як ви хочете інтегруватися, для того, щоб синхронізувати вашу енергетичну систему і енергетичні системи Європейського союзу, вам просто необхідно в ізольованому режимі прожити, як свій ринок, український ринок, прожити певний період часу, коли ви доведете, що ви спроможні, і ми можемо робити ці перетоки, які потрібні для того, щоб ми вам могли підставити плече, коли вам потрібна електроенергія, а ви нам могли підставити плече, коли нам потрібна електроенергія. Ми зараз підважуємо наші перспективи інтеграції до Європейського союзу», - пояснила Климпуш-Цинцадзе.

На її думку, все це є свідченням, що влада почала йти на поступки Російській Федерації.

«Це означає, що не тільки про формулу Штайнмаєра, не тільки про послаблення санкцій проти Російської Федерації вже сьогодні йдеться такими лазівками, а йдеться про те, що влада хоче в якийсь спосіб здавати поступово в різних секторах Україну нашому ворогові», - резюмувала Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», в якому глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами.

За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським. Низка енергроекспертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та майбутній інструмент тиску з боку Кремля на українську владу. На засіданні Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП 16 жовтня було схвалено законопроект Андрія Геруса «Про внесення зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії» (№2236-2), яким пропонується скасувати можливість імпорту електроенергії з РФ, але залишити з Білорусі. На думку народного депутата України, член цього комітету Михайла Бондаря законопроект Геруса знищує ринок електроенергії та повертає енергетику до ручного управляння, що призведе до зриву євроінтеграції України і посилення енергозалежності від Росії.

Тим часом Герус заявив, що 1% імпорту електроенергії з Росії – «не загроза для енергетичної безпеки».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: